Seaduseprojekti kohaselt peaksid riiklikud ja eksperimentaalsed õhujõud kandma Venemaa riigilipu kujutist. Lisaks sellele peaks lennuki pardal olema rahvusvaheline kood RF ja registreerimisnumber, kirjutab ajaleht Kommersant.

Punatähed ilmusid Nõukogude Venemaa sõjalennukite tiibadele esmakordselt kodusõja ajal aastatel 1918-1920.

“Me ei saa toetada seda sõnakõlksutust, parem tegelegu tõsiste küsimustega, see on butafooria,” teatas rahvaesindaja Vladimir Kašin. Tema hinnangul nõuab sümboolika vahetus vahendeid, mida võiks kulutada õhujõudude tegelike vajaduste rahuldamiseks.

Seadusemuudatuse majanduslikus selgituses on aga valitsuse ja kaitseministeeriumi poolt kirjutatud, et mingeid täiendavaid vahendeid märgistuse vahetamine ei nõua.

Venemaa riigiduuma kaitsekomitee ja föderatsiooni julgeolekunõukogu esimehe Viktor Ozerovi sõnul “on igale ajajärgule vajalikud omad sümbolid. Täht — see on meie ajalugu, ja las ta jääb, aga Venemaa trikoloor — see on kaasaeg!”

Venemaa riigiduuma kaitsekomitee esimehe asetäitja Igor Barinov märkis, et ei näe antud seaduseprojektis mingit poliitilist allteksti — lihtsalt on vaja lennukite pardal asetsev sümboolika viia “kooskõlla rahvusvaheliste standarditega”.

Venemaa õhujõudude peastaabi tundmatuks jääda soovinud ametnik ütles ajalehele, et “praegu veel ei kavatse keegi lennukitel midagi välja vahetada — selleks on vaja valitsuse erimäärust. Sel juhul täidetakse käsk loomulikult, kuid õhujõududes praegust initsiatiivi ei tervitata, sest punatäht on ju meie võitude sümbol”.