President Juštšenko sekretariaadi teatel on need Ameerika Ühendriikide fregatid valminud aastakümneid tagasi. Lähipäevil toimub Ukraina kaitseminister Juri Jehhanurovi ja tema USA kolleegi Robert Gatesi kohtumine, kus täpsustatakse tehingu üksikasju, kirjutab Ukraina väljaanne Segodnja.

Sekretariaat teatas väljaandele konfidentsiaalset infot — muu hulgas seda, et fregattide üleandmise protsess peab saama USA parlamendi, Kongressi heakskiidu. Jutt käib kahest Oliver Perry-klassi fregatist, mis antakse üle täiendamaks Ukraina laevastikku.

USA merevägi on tunnistanud seda tüüpi laevad mitte eriti õnnestunuks ning on seetõttu alustanud nendest vabanemise protsessi. 51 fregatist on juba 20 Türgile, Egiptusele, Bahreinile ja Poolale maha müüdud või kingitud.

Ukraina kindralstaabis kinnitati sõjalaevade üleandmise fakti ning öeldi, et see on „humanitaarabi“. Relvasüsteemide, lahingumoona ja tekilennuväe üleandmine otsustatakse eraldi. Laevad võidakse üle anda juba 2011. või peale moderniseerimist 2012. aastal.

Samas ei tervita kõik Ukrainale kingitavaid laevu. Endine kaitseminister Aleksandr Kuzjmuk ütles intervjuus väljaandele, et kahe fregati omandamine tekitab rohkem probleeme kui kasu.

Tema kolleeg Anatoli Gritsenko arvab aga, et Ukraina peaks seda sorti „almuse“ asemel hoopis ise alustama uut tüüpi laeva ehitust — parim variant oleks tema arvates kas korvett või fregatt.

Hiljuti ilmus Ukraina meedias info, et oktoobris 2009 alustatakse esimese korveti ehitust. Laev peab olema juba 2012. aastal teenistuseks valmis, mille järel alustatakse uue ehitust. Plaanide kohaselt peab Ukraina korvettide koguarvuks saama kümme.

Samas pani kaitseminister Jehhunarov selle plaani kiire teostumise kahtluse alla, sest konstruktoribüroole pole õigeaegselt raha makstud. Raha, mis pidi minema relvastuse ostuks ja moderniseerimiseks läks hoopis sõjaväelastele söögi muretsemiseks.