Mitmed piiskopid teatasid, et ei tunnista abordipoliitika osas ühtegi kompromissi. Paljud piiskopid mõistsid hukka katoliiklased, kes väitsid, et on moraalselt vastuvõetav toetada Obamat tema lubaduste tõttu abortide arvu vähendada, kirjutab New York Times.

Mitmed prelaadid lubasid võtta tarvitusele meetmed katoliiklike poliitikute vastu, kes ei järgi kiriku õpetusi. Näiteks toodi asepresidendiks valitud katoliiklane Joseph Biden, kes toetab õigust abordile.

Kansas City diötseesi peapiiskop Joseph Naumann on näiteks korduvalt öelnud, et õigust abordile toetav katoliiklikust demokraadist Kansase osariigi kuberner Kathleen Sebelius peaks lõpetama armulaual käimise.

Chicago kardinal Francis George valmistab ette avaldust, millega püütakse Obamale survet avaldada. Lõppdokument peaks sisaldama sõnumit, et „agressiivset aborti pooldavat poliitikat” tuleks vaadelda kui „rünnakut kiriku vastu”.

Lisaks teoloogilisele vastuseisule kardavad kirikujuhid, et abordiõiguste suurendamine sunniks katoliiklikke haiglaid aborte läbi viima, riskides vastasel juhul föderaalse finantseerimise kaotamisega.

Presidendivalimisteaegsete ukseläveküsitluste andmetel toetas 54 protsenti katoliiklastest Obamat, kes on protestant.