Rahvusliku ühtsust ja immigratsiooni piiramist pooldavad Vabaduspartei (FPÖ) ja Allianss Austria Tuleviku Eest (BZÖ) said pühapäevastel valimistel
Nationalrati
(Rahvusnõukogu) vastavalt 35 ja 21 kohta, saades seega kahe peale 29 protsenti mandaatidest, teatab infoagentuur Associated Press.

Sel moel suurendas FPÖ võrreldes 2006. aasta valimistega oma alamkoja kohtade arvu poolteist korda ning FPÖ endise liidri Jörg Haideri poolt 2005. aastal loodud BZÖ kolm korda. Kokku moodustavad parempoolsed nüüd 183-kohalisest Nationalratist kolmandiku.

Valimised võitnud Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPÖ) kogus 29,7 protsenti häältest kogus, mis on vaid 0,7 protsenti enam kui rahvuslased. Sotside esindatus alamkojas kukkus 68 kohalt 58 kohale. Austria Rahvapartei (ÖVP) sai 25,6 protsenti ning kaotas 16 kohta – nende esindatus on nüüd 50 saadikut.

Briti ringhääling BBC märgib, et Austria ultraparempoolsete populaarsuse järsk tõus on seotud paljude faktoritega, mis viivad inimeste rahulolematusele juulis 2008 lagunenud SPÖ ja ÖVP koalitsiooni poliitikaga.

Viimati saatis sarnane edu rahvuslasi 2000. aasta valimistel, kui Vabaduspartei sai 28 protsenti häältest ning moodustas koos konservatiivse Rahvaparteiga koalitsiooni.

Toona tõi see kaasa mõningate sotsialistlike traditsioonidega euroliidu liikmete järsu reaktsiooni ning eesistuja maa Portugalil õnnestus mõneks kuuks kehtestada Austriale sanktsioonid.