WFP Korea Rahvademokraatliku Vabariigi osakonna direktor Jean-Pierre de Margerie ütles eile Pekingis toimunud pressikonverentsil, et praegune toiduaineid puudutav olukord Korea RDVs on halvim kui 1990-ndate aastate lõpus, mil ÜRO andmetel langes nälja ohvriks kuni kaks miljonit inimest, vahendab infoportaal Vremja Novostei.

Uus kriis on tingitud eelmisel aastal Aasiat tabanud üleujutustest, mille tõttu oli halb saak ja põhitoiduainete hinnad tõusid. Riis kallines kaks ja mais neli korda, kuid palgad jäid endiseks.

Kuigi põhjakorealased kasvatavad de Margerie sõnul ka oma korterites, majade juures ja järskudel mäenõlvadel erinevaid teravilju on nad siiski jõudnud oma füüsilise vastupidavuse piirile ning vajalik on maailma üldsuse mobiliseerimine.

Sellise hinnangu andis esimest korda pärast 2004. aastat Phjongjangi poolt loa saanud riiki külastanud ÜRO ülemaailmse toiduabi programmi Korea RDV osakonna delegatsioon.

Oma ringsõidul riigi kaheksas provintsis kümnest küsitles delegatsioon kokku üldpildi saamiseks ligi 300 perekonda 53 maakonnas.

WFP delegatsiooni kutsub rahvusvahelisi doonoreid üles suurendama praegust 1,2 miljonile põhjakorealasele otsest antavat abi kuni 6,4 miljoni inimeseni.

Selleks on vaja kuni selle aasta sügiseni osta 20 miljoni dollari (200 miljonit krooni) eest toitu ja 2009. aasta lõpuni kokku 500 miljoni (5 miljardi krooni) eest.

Kokku elab Korea RDVs 23 miljonit inimest.