Euroopa Komisjoni tellitud uuring viidi läbi kõikides liikmesriikides, kokku küsitleti 27 000 kodanikku. Kuna 2008. aasta on kuulutatud “Kultuuridevahelise dialoogi aastaks”, tahtis komisjon teada, kui palju eurooplased mitmekesisust hindavad, vahendab Eesti Päevaleht Online ajalehe Die Welt veebiväljaannet.

Kui vanades liikmesriikides — näiteks Luksemburgis, Iirimaal ja Suurbritannias on erinevatest kultuuridest pärit inimestega suhtlemine igapäevane, siis Ida-Euroopa liikmesriigid paistavad hoopis silma oma monotoonsusega.

Uuringu kohaselt on eestlastel ja rumeenlastel igapäevaelus kultuuridevahelisi kontakte vähem kui 50 protsenti.

Küsimusele, kas teistest kultuuridest pärit inimesed ühiskonda rikastavad, vastas jaatavalt üksnes kaheksa protsenti eestlastest, 11 protsenti poolakatest. Euroopa Liidu keskmine oli 23 protsenti.

Sarnaselt Ida-Euroopa liikmesriikidega suhtuvad multikultuursesse ühiskonda kritiseerivalt teatud määral ka britid, itaallased ja hollandlased, kas siis islamiterroristide või immigrantide pärast.

55 protsenti eurooplastest aga leiab, et erinevate kultuuride kooseksisteerimine on sümpaatne, kuid samas peab võrdselt austama nende väärtusi ja traditsioone.

Multikultuursust toetavad muuseas noored ja haritud inimesed. Kolm neljandikku neist pooldab multikultuurset ühiskonda ning leiab, et kultuuridevahelised kontaktid on positiivsed.