Endised KGB-lased soovivad, et Putin teeniks presidendina veel vähemalt kaheksa aastat ning kui võimalik, siis 2023. aastani, kirjutab The Times.

Venemaa põhiseaduse kohaselt ei tohi keegi olla presidendi ametis üle kahe ametiaja järjest.

Kremli varjus tegutseva endiste KGB ohvitseride rühma, kelle puhul kasutatakse sageli terminit “siloviki” (jõumehed), eesotsas on Igor Šetšin ja Viktor Ivanov. Putini läheldal seisvate isikutena pelgavad nad, et järgmine tugev riigijuht kärbiks nende võimu.

Nad väljendasid soovi, et Putin jääks võimule kuni 2023. aastani. „Üle kahe aasta on oletatud, et Putin jätab võimu ja poliitika pärast ametiaja lõppemist,” teatas presidendi administratsioonile lähedal seisev allikas. „Kuid nüüd on plaanid muutunud.”

Möödunud nädalal üllatas Putin oma abisid, vihjates sellele, et temast võib saada peaminister. Vastavalt varigrupi plaanile naaseks ta presidendiametisse pärast lühiajalist peaministriks olekut.

See ei nõuaks konstitutsiooni muutmist, kuna teise ja kolmanda ametiaja vahele jääks pisuke intervall. Tagasi Kremlis olles võiks Putin seaduslikult olla ametis veel kaks nelja-aastast ametiaega.

Putin on olnud vastu „jõumeeste” survele jääda võimule konstutsiooni muutmise hinnaga. Ta on öelnud, et soosib presidendi ametiaja pikendamist neljalt viie või isegi seitsme aastani, kuid ei soovi konstutsiooni muuta ise ametis olles.

Need kommentaarid on viinud spekulatsioonideni, et konstitutsiooni võidakse muuta ajal, mil ta on peaminister. Teoreetiliselt võiks ta valitseda siis veel kuni 14 aastat.