Sakslased on saanud tunda, mida tähenda, et hiinlased on enda jaoks avastanud piimajoomise, kirjutab Guardian. Seda arengut on on tagant õhutanud ka Hiina president Wen Jiabao, kes ütleb: „Mul on unelm — unelm pakkuda kõikidele hiinlastele, eriti meie lastele, pool liitrit piima päevas.” Tulemuseks on piimatarbimise tohutu kasv Hiinas ning nõudlus kasvab umbes 25% aastas.

Kuna aga Hiinas puudub aga piimafarminduse kogemus, jääb seal vajaka kodumaiselt toodetud piimast.

Kolmandik kogu maailmas toodetud piimast trasporditakse praegu Hiinasse. Suur osa sellest pärineb Euroopast ning sellest omakorda märkimisväärne kogus Saksamaalt. Saksamaa toodab aastas 27 miljardit liitrit piima.

EL-i piimafarmerid sooviksid piimatoodangut suurendada, et praeguseid puudujääke korvata, kuid neid takistavad 1984. aastal kehtestatud EL-i piimakvoodid, mis kehtivad kuni 2015. aastani. Selle asemel on Saksamaa piimatootjad võtnud tarvitusele teistsuguse taktika ning hakanud tõstma hindu, mida nende sõnul on olnud pikk aaega kunstlikult madalal hoitud. Hiinlaste süüdistamine on aidanud kriitikat põllumeestelt kõrvale juhtida.

Järgmiste nädalate jooksul peaks piimaliitri hind Saksamaal (milleks on praegu 64 eurosenti) tõusma 50% võrra. Vastavalt sellele tõusevad ka teiste piimatoodete, nagu või, kohupiima või jogurti hinnad. Ka mujal Euroopas tõusevad piimatodoete hinnad samadel põhjustel, kuid mitte nii dramaatiliselt kui Saksamaal, kus toidukaupade madalaid hindu peetakse üheks põhiõiguseks.

Tänu Saksamaa arvukatele odavatele supermarketitele on toidukaupade hinnad seal umbes 63% madalamad kui Islandil ja 15% madalamad kui Inglismaal.

Nüüd on ärritatud tarbijate ühendused ja poliitikud esitanud üleskutse hinnatõusu korvamiseks tõsta töötute abirahade summasid.

Eile teatasid supermarketid kõikjal riigis tarbijatest, kes ostsid hinnatõusu kartuse paanikas kokku piimatooteid.

Ekspertide hinnangul on ainus efektiivne moodus piimakvoote murdmata ülemaailmset piimatoodangut suurendada edendada piimatoodangut väljaspool EL-i. Saksa põllumehed ongi õigel ajal müünud oma parimaid piimalehmasid Hiina põllumeestele, kes saavad valitsuselt toetust selle eest, kui hakkavad tegelema piimakarja kasvatamisega.