Seksuaalse võrdõiguslikkuse eest seisva Rootsi organisatsiooni arvates takistavad Soome seisukohad Rootsi sõdurite osalemist Põhjamaade kaitsejõudude ühistel aktsioonidel, kirjutab YLE24.

Rootsis on viimastel aegadel diskuteeritud homoseksuaalsete sõdurite õiguste teemadel ja nende võimalusest teenida välisriikides.

Sõdurite ind minna teenima välisriikidesse on kasvanud mürinal, ent seksuaalsetesse vähemustesse kuuluvad pelgavad sõitu, kuna kardavad võimalikke konflikte teenistuskaaslastega.

Kõige raskemate koostööpartneritena on esile tõstetud soomlasi. Rootsi kaitsejõudude homo-, bi- ja transseksuaalide õiguste eest seisva organisatsiooni HOF väitel takistavad Soome seisukohad Rootsi sõdurite osalemist EL-is Põhjamaade kaitsejõudude ühistöös.

HOF-i esimees nõudis intervjuus Rootsi raadiole, et kaitseminister Mikael Odenberg teeks Soome ametivennale Jyri Häkämiehele ühtteist selgeks.

„Minister peab toonitama, et Rootsi kaitsejõud ei salli diskrimineerimist ega solvavat käitumist,” nõudis HOF-i esimees Ulrika Hansson.

Mingeid erilisi näiteid soomlaste homovastasusest ei ole organisatsioonil siiski ette näidata. Esile tõstetakse Soomes hiljuti korraldatud vikerkaarepäevi, mille üheks teemaks olid ka kaitsejõud.

„Vikerkaarepäevadele kutsuti ka mitmeid Soome armee esindajaid, aga keegi ei vaevunud kohale tulema,” in Ulrika Hansson hämmeldunud.