USA välisminister Condoleezza Rice vestles neljapäeval Vene välisministri Sergei Lavroviga ning lepiti kokku, et Washington ei blokeeri Venemaa poolt soovitud resolutsiooni, milles mõistetakse hukka spioneerimises süüdistatud vene sõjaväelaste vahistamine Gruusia võimude poolt, teatab Mosnews.

Hiina omalt poolt nõudis, et Põhja-Korea vastases resolutsioonis oleks sees täpsustus, mille kohaselt dokumenti ei saa tulevikus kasutada põhjendusena sõjaliseks aktsiooniks Pyongyangi vastu.

Diplomaatiline käteväänamine ÜRO-s on käinud alates esmaspäevast, mil USA ja Jaapan asusid nõudma karmi resolutsiooni Põhja-Korea vastu peale pühapäevast tuumakatsetust.

USA president George W. Bush ning Rice kohtusid neljapäeval Valges Majas Hiina erisaadikuga, kohtumise käigus veendi Hiinat toetama võimalikult jõulist resolutsiooni.

Resolutsioon kehtestaks Põhja-Korea vastu relvaembargo, keelustaks kogu kaubanduse, mis on seotud raketitehnoloogia ja tuumatehnoloogiaga ning lubaks rahvusvahelisi inspektsioone kogu Põhja-Korea kaubavahetuse kontrollimiseks.

Lisaks kehtestaks resolutsioon kõigi luksuskaupade müügi suhtes keelu, külmutaks kõik Põhja-Korea tuuma- või raketiprogrammiga seotud välismaal olevad varad ning kehtestaks reisikeelu riigi juhtkonnale. Põhja-Koreale antakse ühtlasi kuu aega, et peatada kõik oma tuumaprogrammiga seotud tegevus või seista silmitsi veelgi karmimate sanktsioonidega.