Kuigi juba ligi 120 viimast aastat on viie Londoni prostituudi mõrtsukaks peetud meest — kuningapere liiget, kuulsat kirjanikku, mainekat arsti ning kunstnikku — ütleb Austraalias töötav Ian Findlay, et veretöö taga võis olla hoopis naine, vahendab SL Õhtuleht.

Findlay analüüsis 118 aastat vanu kirju. “Selle järgi, mis me välja selgitasime, on väga võimalik, et Rappija oli naissoost.”

Rappija tapatalgud leidsid aset 1888. aasta hilissuvest sügiseni East Endi pimedatel umbtänavatel. Ühe ohvri jalge vahelt leiti tema enda maks, teise sisikond oli kuhjatud laiba kõrvale lauakesele. Pärast nelja hirmukuud katkesid mõrvad otsekui noaga lõigatult.

Scotland Yard murdis pead 600 kirja kallal, mis väidetavalt pärinesid mõrtsuka sulest. Paljud neist osutusid siiski libasõnumiteks, kuid üks, mis saadeti 1888. aasta oktoobri lõpul Openshaw’-nimelisele arstile, sisaldas detaile ühe ohvri neeru eemaldamisest, mida sai teada ainult mõrtsukas.

Samalt kirjalt, mida Scotland Yard 1961. aastani luku taga hoidis, Finlay analüüsitud DNA saigi. Ta võttis templi ja pitseri alt süljeproovi ning analüüsis kirjal olevaid vereplekke.

1866. aastal sündinud Mary Pearcey, kelle samuti mõrvarist isa hukati, kui ta oli väike, mõisteti 1890. aastal süüdi oma armukese naise ja pisitütre tapmises ning saadeti võlla. Rikaste meeste seltskonda eelistanud Mary kätetöö sarnasus Rappija mõrvadega on rabav. Emal ja pooleteiseaastasel lapsel oli kõri läbi lõigatud. Ohvrid olid jäetud avalikku kohta. Asitõendid olid ümberlükkamatud: verepritsmed Mary koduseintel, lael, riietel, ahjuroobil ja lihanoal, ohvri laulatussõrmus Mary sõrmes.

Politseinikke jahmatas Mary füüsiline jõud.

Naissoost mõrtsukat kahtlustas ka omaaegse juurdluse juht Frederick Abberline. Keegi tunnistaja väitis, et olevat näinud ohver Mary Kellyt siis, kui teda enam tegelikult näha ei saanud, sest selleks ajaks oli ta juba ära rapitud. Seepärast uskuski Abberline, et mõrvar võis põgeneda, kandes Mary kleiti ja ruuget õlasalli. Kuid võimud ei uskunud, et üks naine võiks nii jõletuid kuritegusid toime panna ning edasi keskenduti meesmõrtsuka otsimisele.