Ajaleht Hamshahri, üks viiest suurest Iraani lehest, avaldas vastava üleskutse oma veebilehel ka inglise keeles, teatab Fox News.

“Me ei plaani kättemaksu prohveti piltide pärast. Me tahame näidata, et Läänes on vabadus piiratud,” ütles ajalehe koomiksitoimetaja Davood Kazemi.

Koomiksivõistlus kuulutati välja pärast seda, kui Lääne lehtedes avaldati naljapilte islamiusu prohvet Muhamedist. Pildid kutsusid islamimaailmas esile raevukaid proteste.

Algselt Taani lehes Jyllands-Posten avaldatud Muhamedi pilte avaldasid peale ähvardusi lehe ja taanlaste vastu ka mitmed teised Euroopa lehed põhjendades seda vajadusega näidata solidaarsust Taaniga ning sõnavabaduse kaitsega.

“Me ootame, et need lehed, kes avaldasid Muhamedi pildid, avaldavad ka need pildid, mille me võistlusel välja valime. Isegi Iisraeli koomiksikunstnikud võivad oma töid saata,” teatas Kasemi.

Jyllands-Posteni kultuuritoimetaja Flemming Rose on öelnud, et tema oleks nõus ka holokausti pilapilte avaldama, kuid lehe peatoimetaja lükkas hiljem selle tagasi, öeldes, et ei kavatase midagi taolist avaldada.

Piltide esitamise tähtaeg on 5. mai, iga kunstnik võib saata kokku kolm pilti.

Piltide valimine võtab aega paar nädalat, seejärel avaldatakse välja valitud tööd. Kazemi sõnul pole Iraani valitsus mingil moel nende ettevõtmisega seotud. Samas on nii ajaleht kui koomiksivõistlust spondeeriv galerii Teherani omavalitsuse omanduses, omavalitsust kontrollib president Mahmoud Ahmadinedžadi liitlaspartei.