Vene riikliku gaasimonopoli Gazpromi peakorterist saabunud korralduse järgi lõigati Ukrainale tarnitava gaasi kogust kolmveerandi võrra nii, et Ukraina saab senise 46 miljoni kuupmeetri asemel ööpäevas 10 miljonit kuupmeetrit gaasi, vahendab ETV24 Vene telekanali NTV reporteri uudist Kurski oblastis Ukraina piiri lähedal asuvast gaasikompressorjaamast.

Ukraina energiatööstuse kõrge ametnik teatas aga uudisteagentuurile Interfaks, et Ukraina tarbijad ei tunne mingit muudatust gaasivarustuses vähemalt jaanuari vältel, mil Ukraina katab siseturu vajadused enda gaasitoodangust, Turkmeenia gaasist ja maa-alustest gaasimahutitest.

Olukorda on kasvava murega jälginud Lääne-Euroopa riigid, kes saavad veerandi tarbitavast gaasist Venemaalt ning lõviosa sellest Ukraina kaudu. Gazpromi esindaja teatas keskpäeval NTV eetris, et pärastlõunaks saab selgeks, kas osa transiitgaasist ei lähe Ukrainas kaotsi ebaseadusliku tarbimise tõttu. NTV reporter teatas aga Slovakkias asuvast gaasijaamast, et Lääne-Euroopasse suunduvad gaasikogused on tõesti hakanud vähenema.

Ukraina keeldus laupäeval allkirjastamast president Vladimir Putiniga kooskõlastatud gaasitarnete lepingut 2006. aastaks, mille järgi gaasi oleks tarnitud terve esimese kvartali praeguste hindadega eeldusel, et aprillist oleks sõlmitud uus leping Euroopa hindadega. See tähendaks neljakordset hinnatõusu.