Orkaan Rita on USA lõunarannikule lähenedes üha tugevnenud. Praeguseks on keeristorm saavutanud juba kolmanda astme tugevuse USA-s kasutaval 5-pallisel Saffir-Simpsoni skaalal, teatab ETV.

Kolmapäeva varahommikul möödus Rita Kuubast ja läks üle Florida rannikusaarte, kus tõi endaga kaasa tulvasid ja elektrikatkestusi. Sel hetkel oli tegemist teise kategooria tugevusega tormiga.

Tuule kiirus orkaanis on praeguseks tõusnud juba 51 m/s. Ennustuste kohaselt kasvab orkaani neljanda kategooria tasemele. Hiljuti New Orleansi laastanud Katrina oligi neljanda kategooria orkaan.

Eksperdid ennustavad, et Rita jõuab Texase rannikule reedel või laupäeval. Samas ei välistata ka, et orkaan muudab veidi kurssi ja tabab Louisianat või Mehhiko põhjaosa. Texase ja Louisiana rannikupiirkondade elanikke on kutsutud lahkuma tormi eest.

Floridas evakueeriti kümneid tuhandeid inimesi, suuri ainelisi kahjusid siiski ei tekkinud. Louisiana osariigi kuberner Kathleen Blanco kuulutas osariigi lõunaosas välja kriisiolukorra.

Torm võib tabada ka Katrinast rüüstatud New Orleansi. Osale linnaelanikest jõuti juba anda luba koju naasta, kuid Rita tõttu luba tühistati, juba linna jõudnud inimesi asuti taas evakueerima.

Orkaan toob endaga kaasa ilmselt taas nafta hinna tõusu, sest Mehhiko lahes USA lõunarannikul asub hulk puurimisplatvorme, mis tormi teele jäävad ja seetõttu suletakse.