Järgmisel nädalal maanduma pidava süstiku välispind sai stardi ajal lahti tulnud isolatsioonitükkide tõttu viga, astronaudid peavad nüüd vigastusi likvideerima asuma, teatab The Telegraph.

NASA saadab meeskonnaliikme Steve Robinsoni välikosmosesse, praegu koostatakse Maa peal instruktaaži, mille järgi ta remonditöid teeb.

NASA tahab, et astronaut rebiks või lõikaks ära kaks lipendama hakanud keraamilise kanga tükki, mis ulatuvad kerest paar sentimeetrit välja. Kangas on kere ja kuumakilbi vahel, kuumakilbi tükkide lahti tulemise järel paljastus ka kangas.

Lennujuhtimiskeskus kardab, et atmosfääri sisenemisel võib kangas häirida aluse aerodünaamikat ning tõsta niigi ülikõrget temperatuuri süstiku välispinnal ohtlikult kõrgeks.

Kuigi astronaudid on varemgi avakosmoses käinud ning viisid ka seekord läbi töid Rahvusvahelise kosmosejaama tarvis, pole nad kunagi üritanud oma alust sedasi remontida.

Operatsiooni teeb ohtlikuks asjaolu, et kuumakilbi tükid on väga haprad ning paksu ja paindumatu kanga eemaldamise ajal võivad kilbi tükid veelgi rohkem viga saada.