Argentina sammu on hukka mõistnud Hispaania riik ning Euroopa Liit on teatanud, et võib juhtumi maailma kaubandusorganisatsioonis WTO arutlusele võtta, vahendab BBC News.

Argentinas on YPF-i ülevõtmine aga populaarseks sammuks osutunud. Järgmisena hakkab selle heakskiitmist arutama parlamendi alamkoda.

Fernándezi liitlased kontrollivad Argentina kongressi mõlemat koda ning natsionaliseerimise poolt on ka osa opositsiooni esindajatest.

„Valitsuse eelnõu ei peegelda kapriisset või suvalist otsust,“ ütles valitseva partei senaator Marcelo Fuentes enne hääletamist. „See on loogiline tulemus, mille taga on vajadus vabaturu mõtlemine energiapoliitikas ümber pöörata.“

Mõned vaatlejad on hoiatanud, et natsionaliseerimisel võivad olla negatiivsed tagajärjed välisinvesteeringutele Argentiinas, kuid Fernández kinnitab, et see on vajalik, et vähendada riigi poolt energiale kulutatava raha hulka.

Argentina hakkas 2010. aastal esimest korda pärast riigi suurima naftafirma YPF-i erastamist 1990. aastate alguses kütust importima. Fernández süüdistab Repsoli YPF-i tühjakspumpamises pärast selles enamusosaluse omandamist 1990. aastatel ning ebapiisavates investeeringutes kasvava sisenõudluse rahuldamiseks. Repsol kinnitab, et on Argentinasse investeerinud.