Argentina majandusminister Axel Kicillof kiirustas teisipäeval New Yorki, et ühineda viimase hetke läbirääkimistega sealsete riskifondide juhtidega, kes nõuavad 2002. aastal, kui Argentina esimest korda maksevõimetuks muutus, alandatud hinnaga ostetud võlakirjade täielikku kinnimaksmist, vahendab Reuters.

Argentina on riskifondidele võlgu 1,33 miljardit dollarit, kuid võrdse kohtlemise klausel 2005. aasta kokkuleppes võlakirjade omanikega läheb riigile veel palju miljardeid maksma.

Kicillof ütles pärast teisipäevaseid läbirääkimisi ainult seda, et need jätkuvad kolmapäeval, kuid vahendaja Daniel Pollack ütles, et poolte erimeelsused jäid lahendamata ning pole veel otsustatud, kas kolmapäeval kohtutakse.

Ladina-Ameerika suuruselt kolmas majandus Argentina on võidelnud aastaid riskifondidega, mis keeldusid võlgu korstnasse kirjutamast. Pärast õiguslike võimaluste ammendumist seisab Argantina nüüd aga silmitsi maksevõimetusega, kui viimase minuti kokkuleppele ei jõuta.

Argantinal on aega kolmapäeva keskööni (Eesti aja järgi neljapäeval kella 6-ni).

Argentina valitsus on näinud palju vaeva, et saada kolmapäevase tähtaja määranud USA kohtuotsusele pikendust.

Ähvardav võlakriis on siiski kauge kaja võrreldes Argentina 2002. aasta krahhiga 100 miljardi dollari suuruse võla tõttu, mille järel hukkusid veristes tänavarahutustes kümned inimesed ja võimud külmutasid hoiustajate arved, et vältida raha pankadest väljavõtmist.