Kruiisilaevad Star Princess ja Adonia pidid peatuma Ushuaia sadamalinnas ja liikuma sealt edasi Tšiilisse, vahendab BNS. Mõlemad alused peatusid nädalavahetusel Falklandi saartel, mis on kahe riigi vahel viimasel ajal taas tüliõunaks kerkinud.

Argentina peab saari, mille Suurbritannia 1833. aastal hõivas, endale kuuluvaks ja teda toetavad teised Ladina-Ameerika riigid. Diplomaatiline konflikt teravnes 2010. aastal, kui Suurbritannia andis loa saarte vetest naftat otsima hakata.

Falklandi saared ehk hispaaniapäraselt Malviinid on Suurbritannia meretagune ala, mille pärast London ja Buenos Aires on pikka aega tülitsenud. Aprillis möödub 30 aastat päevast, kui Argentina väed tungisid peale Falklandi saarte ka inimasustuseta Lõuna-Georgia saarele ning okupeerisid need. Seepeale kaks ja pool kuud kestnud sõjategevuses hukkus 649 Argentina sõdurit, 255 Briti sõjaväelast ja kolm kohalikku elanikku ning vastasseis lõppes brittide võidu ja argentiinlaste tagasitõmbumisega.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus veebruari alguses Argentinat ja Suurbritanniat vältima Falklandi saarte ümber puhkenud pingete "eskaleerumist".

Argentina välisminister Hector Timerman esitas ÜRO-le ametliku kaebuse Suurbritannia peale, mis Atlandi ookeani lõunaosa "militariseerib". Suurbritannia väidab, et viib vaid korralisi operatsioone läbi.