Teadlased uurivad kolme hoone varemeid, mis asuvad Põhja-Argentinas Paraguay piiri lähedal Teyu Cuares, teatas Argentina ajaleht Clarín Guardiani vahendusel.

Buenos Airese ülikooli teadlased leidsid viis Saksa münti, mis on vermitud aastatel 1938-1941, ning portselanikillu, millele on kirjutatud, et see on valmistatud Saksamaal.

„Ilmselt Teise maailma keskpaigas oli natsidel salaprojekt ehitada tippjuhtidele varjupaiku juhuks, kui kaotatakse – ligipääsmatutesse kohtadesse keset kõrbi, mägedesse, kaljule keset džunglit nagu see,“ ütles arheoloogide meeskonna juht Daniel Schavelzon.

Seda peidupaika siiski ei vajatud. Aastatel 1946-1955 ja lühikest aega 1970. aastatel Argentinat juhtinud Juan Peróni õnnistusel saabus Simon Wiesenthali keskuse andmetel riiki tuhandeid Saksa natse ning Horvaatia ja Itaalia fašiste.

1960. aastal võtsid Iisraeli agendid Buenos Aireses kinni olulise holokausti korraldaja Adolf Eichmanni ja viisid ta kohtupidamiseks Iisraeli, kus ta hiljem hukati. Tähtsamatest natsidest otsisid Argentinas varjupaika veel Joseph Mengele, Martin Bormann, Walter Kutschmann, Josef Schwammberger, Eduard Roschmann, Wilfred von Oven ja Alois Brunner.