Intsident leidis aset Eesti aja järgi umbes kell 16 vabariikliku kaardiväe peahoone lähedal, kus avaldati parasjagu meelt president Morsi tagandamise vastu, vahendas portaal Al Jazeera English.

Islamistliku organisatsiooni Moslemivennaskond liikmed nõuavad meeleavaldusel nimelt Morsi ametisse ennistamist.


REEDE ÕHTUNE KAOS EGIPTUSES: 

KELL 14.30: Delfi jälgib Egiptuse sündmusi kindlasti ka laupäeva õhtul.

KELL 10.30: Egiptuse julgeolekuametnikud teatasid, et riigi jätkuvates rahvarahutustes reedel hukkunute arv tõusis vähemalt 30 inimeseni.

KELL 2.00: Riigitelevisiooni andmetel hukkus reedel Egiptuses vähemalt 26 inimest.

KELL 1.30: Egiptuse suuruselt teises linnas Aleksandrias hukkus vägivaldsetes kokkupõrgetes vähemalt 12 inimest ja sai viga üle 200, teatas uudisteagentuur Reuters.

KELL 1.00: Ametivõimud vahistasid Moslemivennaskonna ühe mõjukaima poliitiku, ekspresident Morsi järel organisatsiooni tähtsuselt teiseks meheks peetava Khairat al-Shateri, edastas riiklik uudisteagentuur MENA.

Ajakirjandusele teada olevalt kahtlustatakse vahistatud meest vägivallale õhutamises.

KELL 00.00: Sõjaväe tegevust on Tahriri väljaku ümbruses juba tunda, näiteks konfiskeeriti otse-eetris olnud CNNi reporteri Ben Wedemani kaamera. Hoiti kinni ka telekanali BBC ajakirjanikku.

KELL 23.45: Relvajõud lubasid sündmustesse sekkuda ja eraldada president Morsi toetajad ja vastased, kes tänavatel vägivallatsevad.

"Me ei vali mingeid pooli. Meie ülesanne on meeleavaldajate elude säästmine. Sõjavägi kavatseb sekkuda ja meeleavaldajad lahutada," teatas armee esindaja kolonel Ahmed Ali.u

Mursi pooldajate ja vastaste kokkupõrked Tahriri väljaku lähistel Foto: Hassan Ammar, AP

KELL 23.30: Tervishoiuministeerium teatab riigitelevisiooni vahendusel, et reedel hukkus erinevates kokkupõrgetes Egiptuses kokku 17 inimest, vähemalt viis inimest sõjaväelaste kuulide läbi.

KELL 23.15: Egiptuses on täna õhtul täielik kaos, hindab olukorda Londoni Ülikooli egüptoloog Al Jazeera eetris. Nimelt näidati hetk tagasi otse-eetris tankidega sõitvaid ja rusikatega vehkivaid elanikke. Keset sündmusi jalutas ringi automaatrelvaga mees. "Täiesti sürreaalne vaatepilt," arvab egüptoloog.

KELL 22.45: Al Jazeera ankru Sherine Tadrosi sõnul on pinged veidi vaibunud, sest Mursi vastased otsustasid tagasi tõmmata. Ka kiirabi pääses viimaks vigastatute juurde. Politsei kokkupõrgetesse ei sekkunud.

KELL 22: Riiklik tervishoiuministeerium teatab, et kokkupõrgetes on reedel hukkunud vähemalt kuus inimest. Al Jazeera reporteri Jonah Hulli sõnul loobitakse kive ja Molotovi kokteile. Endiselt on Kairos kuulda tulistamist ja põlema on süüdatud auto.


Mursi pooldajad ja vastased Tahriri väljaku lähistel hetk enne kokkupõrkeid Foto: Twitter, Al Jazeera/Sherine Tadros

KELL 21: Telekanali CNN uudisteankru Ben Wedemani sõnul muutus olukord taas veriseks Eesti aja järgi kell 21, kui Mursi toetajad üritasid siseneda Tahriri väljakule, kus samal ajal tähistati juba teist õhtut presidendi kukutamist. Mursi pooldajate ja vastaste vahel puhkesid ägedad kokkupõrked, kuulda oli tulistamist. Esialgselt on teada vähemalt kahe inimese hukkumisest.


Briti reporter: kõigepealt tulistati õhku, siis juba rahvasse

Egiptuse armee, kes kolmapäeva hilisõhtul president Morsi ametist kukutas, on saatnud kõikjale Kairosse ohtralt sõjaväelasi, et hoida olukord kontrolli all, seisis reedel relvajõudude pressiavalduses.

Sõjavägi lubas, et tagab rahvale õiguse meelt avaldada, niikaua kuni see ei vii vägivalla ja vara hävitamiseni.

Briti telekanali BBC korrespondent Jeremy Bowen ütles, et kaardiväe peahoone lähistele oli pärastlõunaks kogunenud umbes 2000 rahumeelset meeleavaldajat.

"Sõdurid hoiatasid inimesi, et nad ei ületaks teed, kuid rahvahulk kasvas, muutus vihasemaks ja liikus edasi. Sõjavägi avas tule - kõigepealt tulistati õhku ning siis juba rahvasse," kirjeldas Bowen.

Korrespondendi sõnul nägi ta vähemalt ühte meest, kes kukkus verisena maha.

Armee pressiesindaja eitas õhtul riikliku telekanali Nile TV vahendusel sõjaväe rolli protestijate pihta tule avamises.

ÜLEVAATLIKULT

Egiptuse suuremate linnade tänavatele kogunes pühapäevast alates igal õhtul miljoneid inimesi, kes süüdistasid aasta ametis püsinud president Mohamed Morsit revolutsiooni reetmises ning nõudsid tema tagasiastumist.

Esmaspäeval tuli armee rahva tahtele vastu ja andis poliitikutele 48 tundi olukorra lahendamiseks, ähvardades vastasel juhul sekkuda. Morsi lükkas aga teisipäeval armee ultimaatumi tagasi, kinnitades, et jätkab omaenda plaaniga rahvusliku leppimise saavutamiseks.

Tähtaja möödudes kehtestas sõjavägi Morsile ja mitmetele teistele Moslemivennaskonna juhtfiguuridele reisikeelu ning saatis Kairo tänavatele soomukid. Mõne aja pärast teatas relvajõudude ülem kindral Abdel Fattah al-Sisi põhiseaduse tühistamisest ja presidendi ametist tagandamisest.

Tahriri väljakule kogunenud kümned tuhanded Morsi vastased võtsid teated vastu ilutulestikuga.

Järgmisel päeval vannutati armee poolt ajutiseks presidendiks riigi konstitutsioonikohtu esimees Adli Mansour.

Moslemivennaskond kutsus aga inimesi üles kogu riigis tänavatele tulema, et protesteerida sõjaväe tegevuse vastu. Islamistlik oragnisatsioon kuulutas oma veebilehel üksmeelset hukkamõistu sõjaväelisele riigipöördele ja rahva tahte vastu ning teatas keeldumisest osalemisest igasuguses koostöös võimudega, kes on võimu varastanud ja käitunud vägivaldselt rahumeelsete meeleavaldajatega.