Teisipäeval avaldatud raportist selgub, et arengumaade laste arvukus on esimest korda langenud alla kolme lapse naise kohta, vahendab Yahoo Reutersit.

192 riiki hõlmavast uuringust selgub, et arengumaade keskmine laste arv naise kohta on 2,9. Arenenud maades on see langenud alla 2,1 — see on statistiline number, alla mille ei ole rahvastiku taastootmine võimalik.

25-29 aastastest naistest oli 1990 ligi veerand vallalised. 1970 oli see arv 15. Tänapäeval on arengumaades alla 30-aastastest meestest vallalised 44 protsenti, 20 aastat tagasi aga vaid 32 protsenti.

ÜRO ennustab, et tegemist on süveneva trendiga ning veel enne sajandi lõppu langeb ka arengumaades laste arv naise kohta alla 2,1. Tegemist oleks põhimõtteliselt positiivse arenguga, sest kiire rahvastiku kasv viitas reaalsele võimalusele, et inimkond kasvab üle maakera ressursside võimaluste end elementaarse eluks vajalikuga varustada.

Areng on otseselt seotud rasestusvastaste vahendite levikuga. 52 protsenti kõikidest püsisuhtes olevatest naistest kasutab mingit sorti rasestusvastast vahendit. 1970. aastatel tegi seda vaid 38 protsenti.

Arengumaades on rasestusvastaste vahendite kasutus 20 aasta jooksul jõudnud 27-lt protsendilt 40-le.

Tegemist on riikide valitsuste otsese sekkumise tagajärgedega, 92 protsenti maailma riikide valitsustest toetab pereplaneerimist ja jagab rasestusvastaseid vahendeid.