Arafati äride hulka kuuluvad osalused lennufirmades, laevafirmades, kõrgtehnoloogia ettevõtetes, banaaniistandustes, teemandikaevandustes ja kinnisvaraäris, teatab Fox News.

Endine PLO finantsminister Jaweed al Ghussein ütles AP-le, et PLO varandus oli 3-5 miljardi dollari vahel, kui ta oma kohast 1996 aastal ilma jäi.

Tänapäeval ei tea peale Arafati keegi, milline on Palestiina rahade seis ning arvatakse, et raha on vahepeal oluliselt vähemaks jäänud.

Arafat peitis raha enda isiklikele ja oma käsilaste arvetele, mis on laiali maailma eri pankades. Arafati surres läheb see raha palestiinlaste jaoks lõplikult kaduma, sest keegi peale tema ei oma teavet ega ligipääsu neile äridele ja arvetele.

Palestiina parlamendi liikmed on juba jõudnud kuulutada, et see on kõik rahva raha ja kutsunud üles korraldama parlamendis uurimise. Tõenäoliselt ei anna see aga mingeid tulemusi.

Arafat sai annetusi „revolutsioonile” ja „vabadusvõitlusele” sõbralikest Araabia riikidest ja peale Oslo rahuleppeid ka Lääne riikidest, kuid pole kunagi andnud kellelegi aru, kuidas ta seda raha kasutas või mis sellest saanud on.

Kuigi ta ise elas tagasihoidlikult, kasutas ta suuri summasid, et osta inimeste lojaalsust. Ta avas arveid oma kelmidest käsilastele, et tagada nende ustavus ning varjata kahtlaseid tehinguid.

Ajakiri Forbes asetas Arafati „kõige rikkamate kuningate, kuningannade ja despootide” nimistus kohale number kuus, hinnates tema isiklikuks rikkuseks 300 miljonit dollarit.

Iisraeli luure endine agent Shalom Harari ütles, et Arafatil on ära paigutatud kuni 700 miljoni dollari suurune varandus juhuks, kui ta peaks uuesti eksiili minema.

Arafati rahaasjadel aitasid silma peal hoida tema naine Suha ja Mohammed Rashid, tema finantsnõunik.

Rashidi väitel pole Arafatil üldse mingit varandust. „Tal pole isegi telki või maja, isegi mitte väikest aiakest. Mitte midagi, mis oleks tema nimel,” kinnitas Rashid.

Rashid on sadada miljonite dollarite väärtuses võtnud Palestiina Omavalitsuse arvelt raha ja andnud selle edasi Arafatile. Suha sai viimase 13 aasta jooksul, mil ta Arafatiga abielus on olnud, iga kuu 100 000 dollarit isiklikule arvele.

Prantsuse võimud alustasid sel aastal uurimist 11,4 miljoni dollari päritolu kohta Suha arvetel.

Al Ghussein kinnitab, et ministriks olles andis ta Arafatile iga kuu 10,25 miljonit dollarit PLO raha, millega Arafat pidi toetama võitluses hukkunud palestiinlaste peresid. Mingit aruandlust Arafat loomulikult ei esitanud.

PLO sissetulekud hakkasid kasvama 1979. aastal, kui Araabia riigid andsid aastas umbes 200 miljonit dollarit. Kui Arafat asus Kuveidi sõjas Saddam Husseini poole, katkesid need sissetulekud, kuid Hussein andis Arafatile 150 miljonit.

Peale Oslo kokkulepet andsid Lääneriigid palestiinlastele 6,5 miljardit dollarit, kuid näiteks 900 miljonit sellest ei jõudnud isegi Palestiina Omavalitsuse arvele.

Suur osa rahadest on ilmselt jäädavalt kadunud.