Arafat ja Sharon vestlesid reedel telefonitsi esimest korda pärast seda, kui parempoolse Likudi partei liider teisipäeval ülekaalukalt Iisraeli valimised võitis, ütles Sharoni kantselei esindaja.

Arafat õnnitles Sharoni võidu puhul ja vestlus möödus “väga heas õhkkonnas,” ütles ametnik.

“Arafat ütles Sharonile, et palestiinlased tahavad rahu ja on huvitatud rahuläbirääkimiste jätkamisest. Sharon ütles: me peame leidma tee saavutamaks edu, et saaks rahust rääkida. Teen rõõmuga kõik, mis suudan, et süütuid tsiviilisikuid aidata, ja selle eeltingimus on vägivalla täielik lõppemine,” rääkis ametnik.

Palestiinlaste sõnul peavad läbirääkimised algama samast, kus need Iisraeli lahkuva peaministri Ehud Baraki ajal pooleli jäid. See ei sobi Sharonile, kes ei ole nõus Baraki rahuettepanekutega ja väidab, et kõnelusi saab jätkata alles pärast juutide ja palestiinlaste vahel neli kuud kestnud kokkupõrgete lõppemist.

Ametniku sõnul helistas Arafat Sharonile.

Palestiina Omavalitsuse esindajailt pole kõneluse kohta veel kommentaare saadud.

Afarat ja Sharon olid pärast Sharoni valimist seni vaid kirju vahetanud, mis tekitas muret araabia maades, kus endist kindralit Sharoni sõjakurjategijaks peetakse.

Sharon juhtis Iisraeli vägede 1982. aasta sissetungi Liibanoni, mille tagajärjeks oli sadade palestiinlaste tapmine Iisraeli toetatud Liibanoni relvaüksuste poolt.

Palestiina ametiisikud on öelnud, et on valmis Sharoniga läbirääkimisi pidama, kui mõned neist on eraviisiliselt kahtlust avaldanud, kas Sharoni võimuloleku ajal on võimalik rahuprotsessi edasi viia.