Sõda Iraagis “ei mõjutaks mitte ainult Iraaki, vaid kogu regiooni, niisamuti nagu Palestiina 1948. aasta sündmused,” ütles Arafat Egiptuse valitsuse ajalehele Al Ahram.

Iisraeli riigi asutamine ja araablaste vägede tagasilöömine noore riigi poolt tõi kaasa palestiinlaste massilise pagemise ümberkaudsetesse araabiamaadesse. Araablased nimetavad 1948. aasta sündmusi “nakba”, “katastroof”.

“Ei saa välistada uut Sykes-Picot’d,” ütles Arafat.

Selle 1916. aastal sõlmitud Prantsuse-Briti salakokkuleppega eraldati Osmanite impeeriumist mittetürgi provintsid, kaks aastat enne seda, kui impeerium kokku varises. Palestiina ja Iraak läksid Suurbritanniale, Süüria ja Liibanon Prantsusmaale.

Araablased süüdistavad Sykes-Picot’lepet kõigis piirkonda edaspidi tabanud konfliktides.

“Ma loodan kogu südamest, et ameeriklased ei ründa Iraaki,” toonitas Arafat.

Palestiina rühmituste eelseisev kohtumine Egiptuses on mõeldud pigem ühistele seisukohtadele jõudmiseks kui Iisraeli okupatsiooni vastase ülestõusu lõpetamiseks, rääkis palestiinlaste liider.

“Küsimus on sügavam ja tähtsam kui ülestõusu lõpetamine. Asi on palestiina institutsioonide, jõudude ja organisatsioonide ühendamises, hoolimata nende poliitilistest suundumustest,” selgitas Arafat.

“Me ei saa rääkida intifada lõpetamisest, kuni Iisrael Palestiina alasid okupeerib.”.