“Oht on seotud Iisraeli kavatsusega hävitada palestiinlasest partner ja Palestiina omavalitsus,” ütles Arafat diplomaatidele, kes külastasid teda Läänekaldal Ram Allah’s asuvas peakorteris.

Iisraeli julgeolekukabinet teatas neljapäeval, et on otsustanud Arafati “kõrvaldada”, kuid otsustab hiljem, mil viisil. Otsus tehti pärast kahte suitsiidiplahvatust, milles sai surma 15 inimest.

Arafat ei tunnista õigeks Iisraeli väiteid, et tema on kogu kolm aastat väldanud ülestõusu aja õhutanud palestiinlasi vägivallale.

Palestiinlaste liidri sõnul on rahuprotsess jõudnud “kriitilisemasse etappi pärast Oslo lepete allkirjastamist 1993. aastal. “Aga ma kinnitan teile, et vaatamata kihutustööle ja Iisraeli ähvardustele jäävad palestiina rahvas ja palestiina juhid rahuprotsessile kindlaks.”

“Mitte keegi ei saa küüditada mind minu kodumaalt ning minu isade ja esiisade kodumaalt,” kuulutas 74-aastane Arafat, sellal kui tuhanded palestiinlased avaldasid talle toetust kõikjal okupeeritud aladel.

Laupäeval möödus 10 aastat Oslo rahuleppe allkirjastamist, mida palestiinlased peavad esimeseks sammuks iseseisvuse suunas. Arafatiga koos leppele alla kirjutanud Iisraeli toonase peaministri Yitzhak Rabini tappis kaks aastat hiljem juudi äärmuslane.

Viimase Lähis-Ida rahuplaani peainitsiaator USA pooldab Arafati isoleerimist, kuid mitte Iisraeli kavatsust ta maalt välja saata.

“USA on otsustanud teedekaarti laual hoida,” ütles Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat laupäeval pärast USA erisaadiku John Wolfe’iga kohtumist.