Arafat saabus Moskvasse päev pärast kohtumist USA uue Lähis-Ida eriesindaja William Burnsiga, kellega leppis kokku, et saadab Palestiina esindajad USA vahendatud julgeolekukõnelustele Iisraeliga.

Viimati pidasid Iisrael ja palestiinlased julgeolekuläbirääkimisi aprillis.

“Tuleb rakendada viivitamatuid meetmeid, muidu toimub regioonis plahvatus,” ütles Arafat ajakirjanikele tõlgi vahendusel.

Kuigi Moskval pole Lähis-Idas kuigivõrd otsest mõjujõudu, on ta siiski koos USA-ga Lähis-Ida rahukõneluste kaassponsor ning kumbki pool käib sageli Venemaal läbirääkimistel, lootes sel teel laiemat rahvusvahelist toetust saavutada. Iisraeli välisminister Shimon Peres külastas Moskvat läinud nädalal.

Endine Vene peaminister Jevgeni Primakov, kes oskab araabia keelt ja on Lähis-Ida ekspert, viibib parajasti regioonis ringreisil. Teisipäeval teatas Kreml, et Primakov andis Jordaania kuningale Abdullahile üle Vene presidendi Vladimir Putini kirja, kus tõotati Venemaa jätkuvat toetust Lähis-Ida rahuprotsessile.

Moskva on rääkinud oma osaluse suurendamisest kõnelustel ja ühtse rahvusvahelise rinde loomisest, et verevalamisele lõppu teha, andes seega märku, et ei kavatse Washingtonist erinevale kursile asuda.

“Peamine on vägivald ja verevalamine lõpetada ja luua tingimused läbirääkimiste juurde tagasipöördumiseks,” ütles Vene välisminister Igor Ivanov esmaspäeval pressikonverentsil.

“Rahvusvaheline üldsus kooskõlastab jõupingutusi selle saavutamiseks ning seda seisukohta jagavad Venemaa, USA, Euroopa Liit ja paljud Araabia maad.”

Arafat pidi esialgu Moskvat külastama juunis, kuid otsustas siis visiidi ettepoole tuua. Teisipäeva hommikul oli tal plaanis kohtuda Ivanoviga ning seejärel Putiniga.

Moskvast peaks Arafat edasi suunduma Taani, kus kohtub EL-i eesistuja Rootsi peaministri Göran Perssoniga.

Moskva nagu Washingtongi toetab USA ekssenaatori George Mitchelli juhitud töörühma raportit Lähis-Ida vägivalla ja selle lõpetamise võimaluste üle ning on pakkunud raporti soovitusi konfliktipooltele kompromissi aluseks.

“Meie arvates peavad mõlemad pooled tegema samme teineteise suunas, et vägivalda lõpetada ja pingeid leevendada ning leida väljapääsu praegusest kriitilisest olukorrast,” ütles Putini Lähis-Ida esindaja Vassili Sredin uudisteagentuurile Interfax.