"See on patune rünnak meie maale, rassismi ja apartheidi akt, mida me täielikult taunime," kuulutas Arafat Ram Allah's ajakirjanikele.

Iisraeli buldooserid tasandasid pühapäeval tüki maad piiril, kuhu on kavas püstitada kaitsetara esimene lõik. Tara, mille sarnane on juba rajatud Gaza sektori piirile, peaks ümber piirama kogu Läänekalda ning eraldama selle palestiina linnadest ja küladest. Sellega loodetakse takistada suitsiiditerroristide sisenemist juudiriiki.

Iisraeli teatel on tara kogupikkuseks kavandatud 350 km ja ehitustööd lähevad maksma 200 miljonit dollarit (3,6 miljardit Eesti krooni). Kaitsetara kulgeb laias laastus piki Iisraeli idapiiri, nagu see oli enne Läänekalda vallutamist 1967. aasta Lähis-Ida sõjas.

Iisraeli sõnul on tegu kaitse, mitte demarkatsiooniga, kuid palestiinlased kardavad, et juudiriik jätab tara ehitades oma poolele ka mitmeid Palestiina alasid.

Iisraeli kaitseministeeriumi peadirektor Amos Yaron sõnas pühapäeval, et üks kilomeeter kaitsetara, mis lisaks elektrifitseeritud ning liikumisanduritega varustatud traataiale hõlmab okastraattõkkeid, kaitsekraavi ja patrullteid, maksab miljon dollarit.

"See on kaitsemeetmeks... terroristide Juudamaalt ja Samaariast (Läänekaldalt) Iisraeli asulatesse imbumise vastu," sõnas ta riigiraadiole.

Paremäärmuslasest valitsusliige Yitzhak Levy sõnas aga, et taraehitus on viga, kuna faktiliselt märgitakse nii maha piir ja kaob võimalus rohkem palestiinlaste alasid Iisraelile nõuda.

Ka ei kaitse tara umbes 200.000 juudi asunikku, kes väidavad enesel olevat piiblijärgse õiguse okupeeritud alasid koloniseerida.

Teiselt poolt kahjustab tara palestiinlasi, kellest paljud tänaseni salaja üle kontrolljoone Iisraeli tööle hiilivad.