"President Arafat kinnitas täna, et kuulutab sel aastal välja iseseisva riigi ja Palestiina juhtkonna ning Kesknõukogu otsustada on, millal see toimub," ütles Palestiina rahuvahendaja Hassan Asfour.

Palestiina Kesknõukogu (PCC) tuli Gazas kokku kahepäevasele nõupidamisele, et arutada ettevalmistusi iseseisvuse väljakuulutamiseks ja ära kuulata Arafati ülevaade ummikusse jõudnud rahuläbirääkimistest.

Fatah'i liikme Marwan Barghouthi sõnul ütles Arafat nõukogule, et rahuprotsess on kriisis.

"PCC otsustab ülekaalukalt omariikluse väljakuulutamise poolt sel aastal," ütles Barghouthi. Nõukogu avaistungil oli 129 liikmest kohal 105.

Arafati sõnul peavad palestiinlased iseseisvuse väljakuulutamise järel kõigeks valmis olema.

"Iisraellased võivad palestiina alad sisse piirata, neid näljutada, astuda samme, mis viivad konfrontatsioonini. Kõik võimalused on lahtised," vahendas üks nõukogu liige Arafati sõnu suletud uste taga toimunud koosolekul.

Rahulepingu sõlmimise tähtajaks on määratud 13. september. Seni pole aga lahendada suudetud selliseid küsimusi nagu Jeruusalemma tulevane staatus, juudi asunduste saatus Jordani läänekaldal ja Gaza sektoris, Palestiina riigi piirid ja palestiina põgenike küsimus.

Pärast esmaspäeval lõppevat koosolekut otsustab PCC, kas teatada iseseisvuse väljakuulutamise kindel kuupäev, ütles Salim al-Zaanoun, 700-liikmelise Palestiina Rahvusnõukogu spiiker. Üks võimalik tähtaeg on tema sõnul 13. september, teine 15. november, Arafati 1988. aasta omariikluskuulutuse aastapäev.

Iisraeli valitsuse iganädalasel koosolekul kordas peaminister Ehud Barak oma üleskutset, et USA korraldusel peetaks kolmepoolne tippkohtumine, kus üritataks rahuleppe koostamine lõpule viia enne septembriks määratud tähtaega.

"Peaministri hinnangul on läbirääkimised kõrgpunkti jõudmas, kuid tema sõnul saab ainult (USA) president Bill Clinton otsustada, kas kutsuda kokku tippkohtumine," teatas Baraki kantselei.

Palestiina pool ei soovi praegu tippkohtumist, vaid tahaks Iisraeliga läbirääkimisi jätkata.