Briti välisministri Robin Cookiga kohtunud Arafat olevat diplomaatide sõnul olnud "vastuvõtlik" ideele osaleda rahukohtumisel Iisraeli peaminister Ehud Barakiga Egiptuses, lisanud aga, et mingeid kõnelusi ei tule seni, kui Iisrael jätkab sõjategevust. Cook kohtub reedel ka Barakiga.

Iisrael tulistas neljapäeval kättemaksuks kahe sõduri lintšimisele kopterirünnakuga Palestiina linnadele. Ametnike kinnitust mööda olid rünnaku objektid hoolikalt valitud ning piirdusid Ram Allahi ja Gaza sõjaliste ja julgeolekuhoonetega.

Palestiinlased nimetasid Iisraeli aktsiooni sõja vallapäästmiseks ja teatasid, et rünnakutes sai viga 17 inimest. Viimase 15 päeva jooksul on juutide ja palestiinlaste kokkupõrgetes surma saanud vähemalt 97 inimest, vaid seitse neist pole araablased.

Pärast Arafati ja Cooki 20-minutilist kohtumist Gazas ütlesid diplomaadid, et Palestiina liider mõistis hukka neljapäeval Jordani läänekaldal Ram Allahis aset leidnud Iisraeli sõdurite lintšimise ja nõudis Iisraeli sõdurite tapjate vahistamist.

Barak kohtus reede varahommikul parempoolse Likudi partei liidri Ariel Sharoniga. Peaminister tutvustas talle diplomaatilisi ja julgeolekuarenguid ja kutsus teda valitsusega ühinema, öeldakse Baraki kantselei avalduses.

Sharon on seni tagasi lükanud kutsed ühineda Baraki vasaktsentristliku koalitsiooniga. Lähis-Ida rahuleppe saavutamise lootused purustanud palestiinlaste ja juutide kokkupõrked vallandas Sharoni 28. septembri külaskäik Jeruusalemma Templimäele, mida peavad pühaks nii juudid kui araablased.

Tulevahetused jätkusid ööl vastu reedet juutide ja palestiinlaste vahel poolitatud Hebronis ja palestiinlaste kontrolli all olevas Jeerikos, milles asuvat politseiakadeemiat tulistasid Iisraeli helikopterid.

Iisraeli armee teatel pandi Jeerikos põlema sünagoog. Tõenäoliseks peetakse kokkupõrgete jätkumist ka reedel.

Kahel reedel on verised kähmlused aset leidnud Templimäel. Läinud nädalal puhkesid seal ägedad tänavalahingud ja Iisraeli sõdurid lasid ühe palestiina meeleavaldaja maha.

Arafat külastas Gaza Shifta haiglas haavatuid ja kinnitas, et palestiina rahvas jääb tugevaks ega loobu oma eesmärgist luua iseseisev Palestiina riik pealinnaga Jeruusalemmas.

Arvatavas suitsiidirünnakus Adeni sadamas tankinud USA sõjalaevale USS Cole sai surma vähemalt kuus mereväelast. Vigastatuid on 36 ja 11 inimest on seni teadmata kadunud.

USA president Bill Clinton mõistis Adeni plahvatuse hukka, kuid kinnitas, et see ei peata Ühendriikide rahuvahenduspüüdeid Lähis-Idas.

"Kui, nagu näib, on tegu terroriaktiga, on see põlastusväärne ja argpükslik tegu. Me selgitame süüdlased välja ja võtame nad vastutusele," ütles Clinton Washingtonis. "Kui nende eesmärgiks oli peletada meid eemale meie Lähis-Idas rahu ja julgeoleku edendamise missioonist, siis see neil ei õnnestu."

ÜRO Julgeolekunõukogu otsustas aga neljapäeval New Yorgis esialgu mitte pidada Lähis-Ida olukorda käsitlevat istungit, kuigi palestiina vaatleja ÜRO-s nõudis nõukogu kohest tegutsemist.

Lähis-Ida kriis raputas maailma aktsiaturge ja tõstis naftahinnad viimase 10 aasta rekordtasemele.