Kairo kohtumisest võtavad osa praktiliselt kõik Araabia Liiga riigid. Ainsaks erandiks on Liibüa, kelle liider Muammar Gaddafi kinnitas, et ta keeldub arutamast suhteid sionistliku vaenlasega.

Kriisikohtumise avanud Egiptuse president Hosni Mubarak kutsus Iisraeli jätkama palestiinlastega läbirääkimisi lõpliku rahuleppe saavutamise üle.

Mubarak mõistis hukka Iisraeli "hoolimatu käitumise" ja "sõjaka suhtumise" araablaste ja palestiinlaste õigustesse.

Uudisteagentuuri Xinhua teatel süüdistas Mubarak Iisraeli palestiinlaste linnade isoleerimises, süütute tsiviilisikute terroriseerimises ning kaitsetute laste tapmises".

Palestiinlaste president Yasser Arafat rõhutas oma sõnavõtus, et Iisrael peab lõpetama jõumeetmete kasutamise palestiinlaste vastu ning lõpetama nende alade blokeerimise.

Samal ajal, kui araabia riikide liidrid loodavad koordineerida oma edasist tegevust Lähis-Ida rahuprotsessi suhtes, puhkes Gaza sektoris taas vägivald. Pealtnägijate teatel sai vähemalt 15 inimest kannatada.

Tegemist on Araabia Liiga esimese kriisitippkohtumisega pärast 1996. aastat.

Iisraeli peaminister Ehud Barak teatas Araabia Liiga tippkohtumise eel, et ta võtab rahukõnelustes aja maha, kuna Palestiina Omavalitsus ei ole suutnud vägivallalainele lõppu teha.