Kohtumisel rõhutati siiski, et verisele kodusõjale poliitilise lahenduse leidmine jääb esmatähtsaks, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Liiga teisipäevasel tippkohtumisel Dohas asus esmakordselt Süüria kohale riigi peamine opositsioonirühmitus. Süüria riigilippu asendas tippkohtumisel ülestõusnute lipp ning Süüriat esindas kohtumisel opositsioonilise rahvuskoalitsiooni kohalt tagasi astunud Ahmed Moaz al-Khatib.

Araabia Liiga peatas Damaskuse liikmesuse 2011. aasta novembris president Bashar al-Assadi režiimi keeldumise tõttu peatada demokraatiameelsete protestide verine mahasurumine. Konflikt on arenenud kodusõjaks, milles on hukkunud ÜRO andmetel vähemalt 70 000 inimest.

Ajaleht The New York Times kirjutas juba esmaspäeval, et Araabia riigid ja Türgi on suurendanud USA luure keskagentuuri toetusel oluliselt sõjalist abi Süüria ülestõusnutele. Ajaleht teatas viitega lennuliiklusinfole ning usutlustele tundmatuks jääda soovinud ametnike ja ülestõusnute juhtidega, et sõjalise toetuse andmine toimub CIA kaasabil.

Ankara lähistel Esenboğa lennuväljal ning teistel Türgi ja Jordaania lennuväljadel on maandunud üle 160 sõjalise lastiga lennu Jordaaniast, Saudi Araabiast ja Katarist. USA luure on aidanud araabia riikidel relvi osta, teiste seas mainib NYT suurt relvahanget Horvaatiast. Samuti on CIA osutanud abi ülestõusnute rühmituste kontrollimisel ja otsustamisel, kellele relvi eraldada.

"Konservatiivse hinnangu kohaselt on nende lendudega toimetatud kohale 3500 tonni sõjalist varustust," ütles Stockholmi rahvusvahelise rahu-uuringute instituudi (SIPRI) analüütik Hugh Griffiths. "Lendude intensiivsus ja sagedus viitavad hästi planeeritud ja koordineeritud salajasele logistilisele operatsioonile."

Suurt osa programmist juhib Türgi, kes tagab ka sõjatehnika transpordi oma territooriumi kaudu, lisas ajaleht.