California ülikoolis Berkeleys õppiv Khairuldeen Makhzoomi eemaldati 6. aprillil lennukist, mis pidi lendama Los Angelesest Oaklandi, sest ta helistas onule Bagdadi, et rääkida viimasele üritusest, millest ta osa võttis ja kus esines ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, vahendab New York Times.

Makhzoomi rääkis onule eineks pakutud kanast ning hetkest, kui ta pidi püsti tõusma ja Banilt Islamiriigi kohta küsimuse küsima. Lõpetuseks kasutati sõna inshallah ("kui jumal tahab").

Telefonivestlus tundus kaasreisijale aga kahtlane ning viimane ütles lennuki meeskonnaliikmetele, et Makhzoomi rääkis „potentsiaalselt ähvardavat juttu“.

26-aastane Makhzoomi sai aru, et midagi on valesti kohe, kui ta kõne lõpetas ja nägi, et ees istunud naine oli ümber pööranud ja jõllitab teda. Varsti läks naine Makhzoomi kohta ette kandma.

Makhzoomi istme juurde tuli Lähis-Ida või Lõuna-Aasia päritolu araabia keelt kõnelev töötaja ja juhatas ta lennukist välja. Mees tutvustas end araabia keeles, kuid küsis siis: „Miks te räägite lennukis araabia keelt?“

„Ma ütlesin talle: „See on see, milleks islamofoobia selle riigi muutnud on,“ ja see tegi ta väga vihaseks. Siis ütles ta mulle, et mind ei lasta lennukisse tagasi,“ rääkis Makhzoomi.

Makhzoomi otsiti lennujaama terminalis pealtnägijate juuresolekul läbi. Teda valvas pool tosinat politseinikku, neist üks koeraga. Saabus USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) kolm agenti, kes viisid ta eraldi ruumi ülekuulamisele.

FBI agent ütles Makhzoomile, et Southwest Airlinesi töötaja oli neile öelnud, et kaasreisija sõnul rääkis Makhzoomi araabia keeles märterlusest, kasutades araabiakeelset sõna, mida seostatakse džihadistidega. Makhzoomi eitas seda ja tal lubati terminali naasta. Sama araabia keelt kõnelnud töötaja maksis talle piletiraha tagasi.