Suurbritannia rahvuslaste Inglise Kaitseliiga (English Defence League - EDL) rahumeelset protestimarssi ründasid islamiusulisi, rassismivastaseid, immigrante ja antifašiste ühendava organisatsiooni UAF (Unite Against Fascism) kohale saabunud liikmed, kirjutab The Daily Mail.

Vähemalt 74 demonstranti vahistati. Boltoni politsei teatel olid mitme tuhande osalejaga rahutuste algatajateks antifašistid.

Kinnipeetud 55 UAFi liikme seas oli ka üks liikumise liidreid Weyman Bennett, kellele esitati süüdistus vandenõus eesmärgiga korraldada rahuldusi. Mehe enda sõnul osales ta vahistamise hetkel „rahumeelses demonstratsioonis“.

Antifašistid sõimavad EDLi natsimeelses paremäärmuslikuks erakonnaks. Viimased on aga teatanud, et nad pole poliitikaga seotud ja on rahumeelne apoliitiline rahvuslik liikumine.

Algselt oli kavandatud, et 2000 EDLi ja 1500 UAFi liiget hakkavad paiknema sama väljaku eraldi piiratud tsoonides, kuid protestijad murdsid piirete tagant välja. Mässajaid hoidis tagasi nuiadega varustatud märuli- ja ratsapolitsei.

EDLi liige

Kokkupõrgetes sai viga kaks politseinikku. Ka mitmed demonstrandid said kergemaid vigastusi. Suurem osa piirkonnas paiknevaid poode ja pubisid tuli sulgeda.

Rahvuslased oli internetis ürituse eelõhtul teatanud, et nende toetajad protestivad ainult rahumeelselt ja kavatsevad vältida arreteerimisi. „Me isegi ei kavatse reageerida radikaalide provokatsioonidele. Me ei kavatse taluda nende sallimatust. Kavatseme seista kindlalt edasi EDLi põhimõtete eest.“