Kui tegija isik on teada, tehakse jõupingutusi tema motiivi väljaselgitamiseks. On võimalik teo islamistlik tagapõhi, mida ei ole aga kindlalt tõestatud. Focus Online andis ülevaate, mida teo toimepanijast seni teada on.

Tegemist oli 27-aastase pagulasega Süüriast, teatas Baieri liidumaa siseminister Joachim Herrmann ööl vastu esmaspäeva pressikonverentsil Ansbachis.

Mees saabus Saksamaale kaks aastat tagasi ja esitas varjupaigataotluse, mis lükati aasta eest tagasi, kuid välja pole teda saadetud.

Süürlane oli juba kaks korda üritanud endalt elu võtta ning oli seetõttu psühhiaatriakliinikus ravil.

Suur küsimärk Ansbachi sündmuste kohal on teo toimepanija motiiv. Pärast plahvatust uuritakse, kas tegemist oli islamiterrorismiga. „Ilmselge kavatsus tappa võimalikult palju inimesi vähemalt viitab islamistlikule tagapõhjale,“ ütles Herrmann. Politsei ei välistanud, et psüühiliselt labiilne mees võis olla radikaliseerunud.

Esmaspäeva hommikul ütles Herrmann Saksa pressiagentuurile (DPA), et tõenäoliselt oli Ansbachi pommirünnak islamistliku enesetaputerroristi kätetöö. „Minu isiklik arvamus on, et on kahjuks väga selge, et siin leidis aset tõeline islamistlik enesetapurünnak,“ ütles Herrmann. Konkreetseid viiteid Islamiriigile siiski ei ole.

Vaatamata ministri sõnadele ei ole seni kindlaks tehtud, kas mehel oli enda tapmise kavatsus või püüdis ta teisi inimesi tappa. Seda üritatakse edaspidi kindlaks teha.

Ebaselge on ka see, millises ümbruses mees liikus ja kust ta lõhkeaine sai. Tähtis on kindlaks teha, kellega ta suhtles, teatas prokurör Michael Schrotberger. Uurijad leidsid mehe juurest mobiiltelefoni, mida uurivad spetsialistid, teatas Nürnbergi politsei asepresident Roman Fertinger.

Ka süürlase varjupaigataotluse tagasilükkamise põhjus on Herrmanni sõnul seni teadmata. See tehakse selgeks koostöös Saksamaa migratsiooni ja põgenike liiduametiga.