Türgi võttis kolmapäeval Jarabluse linna Süüria opositsioonijõudude, peamiselt kurdide käest enda kontrolli alla, vahendab uudisteagentuur TASS.

„Operatsiooni peamiseks eesmärgiks on puhastada meie piir Islamiriigi terroristidest ja teistest terroristlikest elementidest,“ ütles Kalin.

„Viimase kahe aasta jooksul oleme nõudnud ohutu tsooni loomist Türgi-Süüria piirile erinevatel põhjustel, esiteks, et kaitsta meie piiri, aga ka selleks, et pakkuda varjupaika Süüria sõjapõgenikele. Ja nendel aladel on võimalik süürlastel endal toimetada, seda võimalust me Jarabluses praegu loomegi,“ sõnas ta.

Erdogani pressiesindaja lisas, et Türgi leiab endiselt, et Süüria president Bashar al-Assad ei saa juhtida Süüria riigi tulevikku, kuna tal ei ole sel ametikohal püsimiseks enam mingit legitiimsust. „Üleminekuprotsessil, mille kallal me ameeriklaste ja venelastega ÜRO silme all praegu töötame, sooviksime aga keskenduda vajalikele mehhanismidele, mitte ühe inimese (al-Assadi –toim) saatusele.“

Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama administratsioon toetas Türgi sammu ja nõudis kurdi vägede linnast lahkumist. Kolmapäeval Ankaras visiidil viibinud USA asepresident Joe Biden toetas ultimaatumit, mille kohaselt tuleb kurdidel oma vägedega piirilinnast Eufrati jõe idakaldale taanduda.

Süüria valitsus mõistis Türgi sissetungi samal ajal hukka, nimetades seda riigi suveräänsuse rikkumiseks ja süüdistades Ankarat terroristide toetamises. Venemaa välisministeerium teatas, et on toimuva pärast „sügavalt mures“.