464 000 sotsiaaldemokraatliku partei tavaliikmel oli võimalik hääletusel otsustada, kas erakonnal tuleks teha lõpp viiendat kuud vältavale poliitilisele ummikseisule ja minna kristlike demokraatide ehk CDU ja CSU-ga koalitsiooni või riskida erakorraliste valimiste väljakuulutamisega, kus senisest suuremat edu võinuks loota parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale ehk AfD, vahendab uudistekanal BBC.

Vasakpoolne partei jagunes kahte leeri erakonna juhtkonna ja „radikaalse“ noortekogu vahel, millest esimene toetas suurkoalitsiooni astumist, kuid teine oli tulihingeliselt selle vastu.

Otsus tähendab, et Merkelil on pärast 12 aastat liidukantslerina võimalik ametikohal jätkata, seistes silmitsi mitmesuguste väljakutsetega, muu seas tugeva vastuseisuga marurahvuslikult AfD-lt, mis pääses septembrikuiste valimiste järel esmakordselt parlamenti ja asub sotsiaaldemokraatide tänase otsuse tõttu opositsiooni juhtima.

SPD tavaliikmete seas toetas kristlike demokraatidega koalitsiooni moodustamist 66 protsenti hääletanutest. Pea kolmandik oli vastu, leides, et erakonna ajaloo halvim tulemus septembrikuistel Bundestagi valimistel oli põhjustatud just suurest koalitsioonist kristlike demokraatidega.