Leadsom ütles, et riigile on kiiresti vaja tugevat juhti ning üheksanädalane kampaania juhi valimiseks on ülimalt ebasoovitav. Leadsomi sõnul on May ideaalses seisus uueks peaministriks saamiseks, vahendab BBC News.

"Ma soovin Theresa Mayle kõige suuremat edu. Ma kinnitan talle oma täielikku toetust," ütles Leadsom.

"Don't believe I have sufficient support" -@andrealeadsom pulls out of #ToryLeadership racehttps://t.co/K6pbNn362q https://t.co/c5GWkxjEQr
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 11, 2016

1956. aastal sündinud May on olnud Suurbritannia siseminister alates 2010. aastast ning Maidenheadi esindajana parlamendi liige aletes 1997. aastast. Mayd on nimetatud liberaalseks konservatiiviks.

May lubas esmaspäeval Suurbritannia Euroopa Liidust välja juhtida, vaatamata sellele, et toetas enne referendumit EL-i jäämist.

"Brexit tähendab Brexitit ja me kavatseme sellest eduloo teha," ütles May. "Mingeid katseid Euroopa Liitu jääda ei tule, ei tule mingeid katseid sellega tagaukse kaudu taasühineda, ei mingit teist referendumit. Ma kannan hoolt, et me lahkume Euroopa Liidust."

Konservatiivide juhi valimist juhtiva parteikomitee esimees Graham Brady ütles, et May on nüüd ainus alles jäänud kandidaat ning toimub formaalne protsess tema ametisse nimetamiseks. Kui May on konservatiivide juhiks kinnitatud, saab temast automaatselt ka peaminister. Brady ei avaldanud ajalist raamistikku, millal May mõlemad rollid üle võtab, kuid ütles, et protsess peaks lõpule jõudma "väga varsti".

Varem esmaspäeval vabandas Andrea Leadsom oma lastetu rivaali Theresa May ees väite pärast, et tal on riigi tulevikus mängida suurem osa, sest ta on ema.

Leadsomi laupäeval ajaleheintervjuus avaldatud väljaütlemised kutsusid esile protesti ja May toetajate terava kriitika, vahendab Reuters.

„Ma olen juba Theresale öelnud, kui kahju mul on igasuguse põhjustatud valu pärast ning kuidas see artikkel ütles täiesti vastupidist sellele, mida mina ütlesin ja usun,“ ütles Leadsom ajalehele Daily Telegraph.

Leadsom oli Suurbritannias üleriiklikult vähetuntud, kuni temast sai Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise pooldajate üks juhtfiguure, kuid tagasiastumisest teatanud David Cameroni järeltulijaks saamise võitluses peetakse Leadsomi siiski autsaideriks.

Pühendunud kristlane Leadsom süüdistas ajalehte The Times „rentsliajakirjanduses“ pärast intervjuu avaldamist, milles Leadsom ütles: „Ma tunnen, et emaks olemine tähendab, et sul on väga tõeline osa meie riigi tulevikus, käegakatsutav osa.“

Valitseva konservatiivse partei parlamendiliikmed nimetasid Leadsomi avaldust alatuks ja solvavaks. Leadsom ise ütles esmaspäeval Daily Telegraphile, et kogu afäär pani ta nutma ja tundma, et ta on rünnaku all, ning tunnistas, et on süüdi naiivsuses.

„Ma ütlesin absoluutselt, mida ma täpsemalt ütlesin, on, et emadus ei peaks selles kampaanias rolli mängima. Mind sunniti ütlema, kuidas lapsed on kujundanud minu vaateid,“ ütles Leadsom Daily Telegraphile. „Laste omamisel ei ole mingit pistmist võimega olla peaminister.“