Türgi leppis Euroopa Liiduga kokku kõigi sisserändajate tagasivõtmises, kes saabuvad ebaseaduslikult Kreekasse, saades vastutasuks finantsabi, kiiremini viisavabaduse ja kiirendatud liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga, vahendab Reuters.

Selle kokkuleppe õiguspärasus sõltub aga sellest, kas Türgi on varjupaigataotlejatele ohutu maa, mis Amnesty raporti järgi selgelt nii ei ole. Amnesty teatel on tõenäoline, et viimase seitsme kuni üheksa nädala jooksul on Süüriasse tagasi saadetud mitu tuhat põgenikku, mis on vastuolus Türgi, Euroopa Liidu ja rahvusvahelise õigusega.

„Oma meeleheitlikus püüdes sulgeda piirid on Euroopa Liidu juhid tahtlikult ignoreerinud kõige lihtsamaid fakte: Türgi ei ole Süüria põgenike jaoks ohutu maa ja muutub pidevalt vähem ohutuks,“ ütles Amnesty Internationali Euroopa ja Kesk-Aasia direktor John Dalhuisen.

Türgi välisministeerium eitas süürlaste tagasisaatmist. „Ühtki süürlast, kes on nõudnud meie riigilt kaitset, ei saadeta jõuga tagasi nende riiki, vastavalt rahvusvahelisele ja riigisisesele õigusele,“ teatas Türgi välisministeeriumi ametnik Reutersile.

Amnesty teatas aga Türgi lõunaprovintsides kogutud tunnistustele viidates, et võimud on alates jaanuari keskpaigast peaaegu igapäevaselt kokku kogunud ja välja saatnud umbes sajaliikmelisi Süüria meeste, naiste ja laste gruppe.

„Süüria põgenike ulatuslik tagasisaatmine, mida me oleme dokumenteerinud, toob esile Euroopa Liidu-Türgi kokkuleppe saatuslikud vead. See on kokkulepe, mida saab ellu viia ainult kõige kõvema südamega ja eirates muretult rahvusvahelist õigust,“ ütles Dalhuisen.