Läti organisatsiooni Mozaīka, Leedu geiliidu ja Eesti geinoorte organiseeritud marsiks anti esialgu luba 8. mail, teatab Amnesty International.

Turvaprobleemide tõttu, mis on seotud võimalike homodevastaste meeleavaldajatega, otsustati, et marss leiab aset Vērmaņdārzsi pargis ja mõnel seda ümbritseval tänaval.

Kolmapäeval kirjutas enamus Riia volikogu liikmeid alla pöördumisele linnavolikogu tegevdirektorile Andris Grīnbergsile, milles kutsutakse üles luba marsi korraldamiseks tühistada, sest see riivab avalikkuse sündsustunnet ja ohustab avalikku korda.

Linnavolikogu liikmed teatasid, et kui tegevdirektor luba kella 4-ks 14. mail ei tühista, püütakse see tühistada hääletuse teel linnavolikogus.

„Marsi keelamine oleks Läti seaduste vastane,” ütles Amnesty Internationali Euroopa ja Kesk-Aasia programmi direktor Nicola Duckworth. „See rikuks ka Baltikumi seksuaalvähemuste õigust sõnavabadusele ja rahumeelsetele kogunemistele.”

Üle 70 Amnesty Internationali aktivisti 23 Euroopa riigist sõidab Riiga marsist osa võtma ja väljendama oma solidaarsust Eesti, Läti ja Leedu lesbide, geide, biseksuaalide ja transseksuaalidega.