Asja arutatakse „personali tasemel“ ning mingeid soovitusi ei ole Obamale veel esitatud, teatasid ametnikud Reutersile.

Sellised arutelud langevad aga kokku riigisekretär John Kerry ähvardusega peatada diplomaatia Venemaa ja Süüriaga ning võtta Moskva vastutusele süütepommide viskamise eest Aleppo mässuliste käes olevatele aladele. Tegemist oli USA karmima hoiatusega venelastele pärast ühiselt vahendatud relvarahu kokkukukkumist 19. septembril.

Isegi USA jõulisema reageerimise pooldajad administratsioonis ütlesid kolmapäeval, et pole selge, mida ja kas üldse Obama ette võtab.

Ametnike sõnul ei ole aga diplomaatia läbikukkumine Süürias jätnud Obama administratsioonile muud valikut, kui kaaluda alternatiive, millest enamik sisaldab mingisugust jõu kasutamist.

Valikute hulgas on lubada Pärsia lahe riikidel varustada mässulisi paremate relvadega, mida peetakse tõenäolisemaks, vaatamata Washingtoni senisele vastuseisule sellele. Veel on võimalikud USA õhurünnakud Süüria valitsusvägede lennubaasi vastu, mida peetakse vähem tõenäoliseks, sest see võib potentsiaalselt kaasa tuua Vene ohvreid.

Kindlasti ei ole juttu laiaulatuslikust USA vägede kaasamisest, millele Obama, kellel on jäänud presidendiametis olla veel vaid neli kuud, on pikka aega vastu olnud.