Vähemalt 231 last, kes laulsid nelja aastakümne vältel poistekooris, mida pea 30 aastat juhtis paavst Benedictus XVI enda vend, pidid taluma seksuaalset ahistamist, teatab ajaleht The New York Times.

Advokaat Ulrich Weber, keda volitati uurima karmi süüdistusi, mille kohaselt lapsi katoliku kiriku poistekooris peksti, piinati ja kasutati seksuaalselt ära, ütles, et tema hinnangul võib ohvreid olla veelgi rohkem.

Weberi sõnul kuritarvitati aastatel 1953 kuni 1992 poistekoori iga kolmandat liiget. Nende ahistamiste eest vastutas põhiliselt Johann Meier, kes juhtis poistekoori juurde kuulunud õppeasutust. Kuigi 1987. aastal nende kuritegude uurimisega tegeleti, ei otsustanud koorijuhid midagi ette võtta ja Meier jätkas oma ametikohal, tõdes advokaat pressikonverentsil.

Paavst Benedictus XVI vend Georg Ratzinger, kes kuulus aastatel 1964-1994 koori juhtide sekka, oli kuritegudest Weberi hinnangul teadlik.

Sel kuul 92-aastaseks saava Ratzingeri vend on Joseph Ratzinger, kes oli Rooma paavst 2005. aprillist kuni 2013. aasta veebruarini, mil ta teatas, et on liiga kurnatud, et oma kohustusi edasi täita. Nüüd emeriitpaavstina tuntud Ratzinger elab Vatikanis, tema vend resideerib aga Regensburgis.

Koorijuhtidel, seal hulgas ka Georg Ratzingeril, oli võim selle juurde kuulunud kooli juhtkonna üle ja võimalus ahistamiskahtlustusega Meier ja veel mitu inimest ametist vabastada. Kuid nad otsustasid lubada toimunul jätkuda, nentis advokaat.

Weber alustas kuritegude uurimist 2015. aastal ja intervjueeris kümneid ohvreid ja tunnistajaid. Tema sõnul oli 40 kuriteo puhul tegemist seksuaalse vägivallaga, „alustades õrnutsemistest ning lõpetades vägistamistega“.

Alates raporti avalikuks tulekust sel reedel on veel kaheksa inimest, kes varem keeldusid toimunust rääkimast, võtnud Weberiga ühendust.