USA ja Saksamaa kutsusid Alžeeria võime vaoshoitusele pärast laupäeva, mil umbes 2000 meeleavaldajal õnnestus pealinna Alžiiri keskväljakul nõuda režiimimuutust, vahendab BNS.

Opositsiooni katusorganisatsioon Muutuste ja Demokraatia Rahvusliku Koordinatsioon (CNCD) teatas, et uus marss on kavandatud reedele. Kava kohaselt algab marss 1. mai väljakult, kus leidis aset ka laupäevane meeleavaldus, ütles Alžeeria inimõiguste kaitse liiga (LADDH) esimees Mustapha Bouchachi.

Pühapäeval leidis Annaba linnas kohaliku omavalitsuse peahoone ees aset protestiaktsioon, mille käigus puhkenud kokkupõrgetes noorte meeleavaldajatega sai neli politseinikku kergelt vigastada.

Alžeeria meedia kirjutas laupäevastest meeleavaldustest erinevalt. Nii näiteks seisis reformimeelse päevalehe Liberté esikaanel pealkiri "Muutus on tulekul".

Samas kirjutas valitsusmeelne päevaleht El Moudjahid, et Alžiiris toimunud rahvakogunemine oli Kairo ja Tunise sündmuste nõrk kaja.

CNDC pressiesindaja Khalil Moumene mõistis pühapäeval hukka julgeolekujõudude toorutsemise ja opositsiooniliikmete kinnipidamise laupäevastes sündmustes.

"Inimesed julgesid astuda vastu keelule, et tulla rahumeelselt meelt avaldama," ütles ta ja lisas, et kinnipeetud vabastati alles mitu tundi hiljem.

Alžeeria võimud keelustasid meeleavalduste pidamise 1992. aastal kehtima hakanud eriolukorraga, demonstratsioone lubatakse vaid erijuhtudel ning kõik taotlused vaadatakse ükshaaval läbi. Alates 2001. aastast on Alžiiris keelustatud igasugused rahvakogunemised.

CNCD on opositsioonierakondade, kodanikuühiskonna liikumiste ja mitteametlike ametiühingute katuseorganisatsioon, sinna alla kuuluvad ka opositsiooniline liikumine Kultuuri ja Demokraatia Kogunemine (RCD) ja LADDH. Tuneesia ja Egiptuse ülestõusust julgust saaduna vaid kolm nädalat tagasi loodud CNCD nõuab Bouteflika režiimi viivitamatut lõpetamist. Organisatsiooni sõnul on Alžeerias täpselt samad probleemid, mis viisid rahva tänavatele ka Tuneesias ja Egiptuses.

Jaanuari alguses puhkesid Alžiiris rahutused, milles sai surma viis ja vigastada enam kui 800 inimest.

Alžiiris 22. jaanuaril CNCD korraldatud demonstratsioonil ja sellele järgnenud marsil parlamendihoone juurde said kokkupõrgetes politseijõududega kümned inimesed vigastada.

Alžeerlased on sarnaselt oma Põhja-Aafrikas asuvate araabia hõimlastega edastanud üleskutseid muutusteks sotsiaalvõrgustike, nagu Facebook, Twitter ja tekstisõnumid, kaudu.

Aastal 1999 võimule tulnud Bouteflika on püüdnud leevendada hinnatõuse ja lubanud poliitilisi järeleandmisi, kaasa arvatud kaks aastakümmet kestnud eriolukord riigis, kuid opositsiooni sõnul ei astu võimud nende nõudmistele piisavalt vastu.

Bouteflika (74) valiti ametisse tagasi 2004. aastal ja uuesti 2009. aastal, pärast seda, kui ta oli põhiseadusesse teinud muudatuse, mis lubab presidendiks kandideerida piiramatu arv kordi.