“Rakett oli kavas Juri Dolgoruki pardalt välja tulistada laupäeval. Start jäi ära energiatoite rikke tõttu ühes allveelaeva süsteemidest. Langetati otsus tagastada laev ettevõttesse, et kohapeal riket analüüsida,” selgitas Sevmašzavodi esindaja, vahendab BNS.

“Täna langetas komisjon otsuse korrata katsetust tuleval nädalal,” lisas ta.

“Raketi suhtes antud juhul mingeid pretensioone pole. Kõik stardieelsed kontrollid kinnitasid Bulava täielikku valmisolekut stardiks,” ütles ta.

Eelmine katsetus tuumaallveelaeva Juri Dolgoruki pardalt oli edukas. Varasemast 14, mis leidsid aset spetsiaalselt ümber ehitatud aluselt Dmitri Donskoi, tunnistati täielikult või osaliselt õnnestunuks seitse.

Bulava (NATO klassifikatsiooni järgi SS-NX-30) katsetused algasid 2004. aasta juunis ning algsete kavade järgi oleks rakett pidanud mereväe relvastusse jõudma 2007. aastal. Ent katsetused läksid üksteise järel luhta, mistõttu raketiprogramm peatati pikaks ajaks.

Bulavat saab varustada kuni kümne individuaalselt sihitava tuumalõhkepeaga, tema maksimaalseks lennukauguseks on 8000 kilomeetrit. Tegemist on raketi Topol-M merel baseeruva versiooniga ning see on kavas paigutada Venemaa uusimatele Borei-klassi tuumaallveelaevadele.

Rakett on keskne element Venemaa kavas vahetada välja oma vananev relvaarsenal.