Lisaks on USA otsustanud Jordaaniasse paigutada hävituslennukid F-16. Kui Washington otsustab Patriot-raketid Jordaaniasse jätta, saab neid kasutada sunniitide enamusega moslemiriigi kaitseks olukorras, mil Süüria relvakonflikt ähvardab muutuda regionaalseks usukonfliktiks, vahendab BNS.

Moskvas nähakse õhutõrjekomplekside Jordaaniasse paigutamist ohu märgina, sest see võimaldab Ühendriikidel ja selle liitlastel vajadusel lennukeelutsooni rajada, mis võib olla esimeseks sammuks lääneriikide sekkumisel Süüria kodusõtta. "Oleme korduvalt esitanud oma seisukoha Patriot-rakettide kohta - võõraid relvi toimetatakse plahvatusohtlikku regiooni," ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš. "See toimub Süüria piiride vahetus läheduses. Süürias on üle kahe aasta möllanud konflikt, mida Venemaa üritab oma USA partneritega peatada, tehes ettepaneku niipea kui võimalik korraldada rahukonverents," lisas ta.

Moskva väljendas tugevat vastuseisu ka eelmise aasta lõpus, kui NATO otsustas Türgisse Süüria piiri lähedale paigutada kolm Patrioti raketipatareid.

Venemaa on lubanud saata kehtivate lepingute alusel Assadile õhutõrjesüsteeme S-300. Vene president Vladimir Putin kinnitas neljapäeval, et Moskva ei ole veel S-300-sid Süüriale tarninud, sest ei soovi kõigutada jõudude tasakaalu Lähis-Idas.

"Raketileping allkirjastati mitu aastat tagasi. Seda pole veel täidetud," ütles Putin ühisel pressikonverentsil Euroopa Liidu juhtidega. "Me ei soovi kõigutada jõudude tasakaalu regioonis."

Süüria president Bashar al-Assad andis eelmise nädala teleusutluses mõista, et Vene maa-õhk tüüpi raketid on juba Süüriasse jõudnud, kutsudes esile lääne ja Iisraeli terava hukkamõistu.