Kui telekanali väide peaks kinnitust leidma, oleks valitsusvägede jaoks tegemist sammuga lähemale keemiarelva ülestõusuvõitlejate vastu kasutamisele, vahendab BNS.

USA ametnikud ütlesid NBC Newsile, et Süüria sõjavägi võib närvigaasiga laetud õhuväepomme kümnetelt hävitajatelt rahva sekka paisata.

Ametnikud rõhutasid siiski, et sariinipomme pole veel lennukitele paigaldanud ning Assad pole nende kasutamiseks käsku andnud. "Kui Assad peaks nende kasutamise heaks kiitma, ei ole just palju seda, mida välisriigid tema pidurdamiseks teha saaksid," lisasid ametnikud NBC-le.

Telekanali CNN andmetel on Iisraeli, Jordaania, Liibanoni ja Türgi luureteenistused oma Ühendriikide kolleegidega tihedas läbikäimises, et järgmisi samme kooskõlastada.

Süüria valitsusväed pidasid kolmapäeval Damaskusele lähenevate ülestõusnutega ägedaid lahinguid. Riik on teatanud, et ei kasuta mitte mingil juhul oma rahva vastu keemiarelva.

Araabia Liiga peasekretär Nabil al-Arabi ütles esmaspäeval, et Süüria opositsiooni edusammude tõttu nii sõjalisel kui poliitilisel rindel võib Assadi režiim lähiajal kokku variseda.

"Kohapeal toimuvad arengud kinnitavad, et ülestõusnud saavutavad iga päev edu nii poliitiliselt kui sõjaliselt," märkis Arabi.

ÜRO pressiesindaja Martin Nesirky lausus varem kolmapäeval, et peasekretär Ban Ki-moon on Assadi oma rahva vastu keemiarelva kasutamise eest ametlikult hoiatanud.

USA president Barack Obama hoiatas esmaspäeval Assadi, et kui viimane peaks tegema traagilise vea ja kasutama oma rahva vastu keemiarelva, ootavad teda ees tõsised tagajärjed.