Euroopa Liidu läbirääkijad üritavad võtta maha Valloonia valitsuse hirme seoses ajaloolise kaubandusleppega enne tähtaja kukkumist, mille seadis Kanada peaminister Justin Trudeau, otsustamaks, kas lennata Brüsselisse või mitte, selgus allikate jutust.

Kanada kaubandusminister Chrystia Freelandi teatas, et riik on valmis lepingu neljapäeval allkirjastama. Tema sõnul on „pall Euroopa Liidu väljakupoolel“.

CETA sai kõigi 28 Euroopa Liidu riigi heakskiidu, kuid Belgia ei saa anda omapoolset nõusolekut enne, kui lepe leiab toetust selle kõigis viies piirkonnavalitsuses.

Euroopa Liidu liidrite hinnangul takistab Valloonia kaubandusleppe allkirjastamist sisepoliitilistel põhjustel. „See on ennekõike Belgia siseasi,“ ütles üks Euroopa Liidu allikatest.

Valloonia sotsialistist liider Elio Di Rupo ütles, et kokkuleppe saavutamine sel nädalal on ebatõenäoline. „Kas me jõuame lahenduseni? Kõik sõltub leppe sisust. Kui seda suurt ei muudeta, jääb vastumeelsus püsima,“ lausus ta.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk kõneleb täna hilisõhtul Belgia peaministri Charles Micheliga, enne kui informeerib olukorrast Trudeau valitsust.

„Juhul, kui Michel ei suuda kinnitada, et Belgia leppe neljapäeval allkirjastab, jääb tippkohtumine ära,“ ütles allikas Reutersile.