USA varjas informatsiooni operatsiooni kohta Pakistani eest teadlikult ja ennustas, et rahvuslik pahameel Pakistani suveräänsuse rikkumise pärast muudab uue rünnaku korraldamise võimatuks, kui bin Ladenil õnnestuks pääseda, teatab Associated Press.

Kui ründajad sihtmärgini jõudsid, hakkasid asjad peaaegu kohe viltu minema, teatasid operatsiooniga kursis olevad ametnikud.

Eriüksuse SEAL võitlejad olid sunnitud häälekalt maha jätma katkise helikopteri otse bin Ladeni ukse all, mis nurjas plaanis olnud üllatusrünnaku. Esialgu oli plaanis siseneda majja vaikselt üheaegselt nii katuselt kui altuksest.

Selle asemel tormasid eriüksuslased esimesele korrusele ja hakkasid maja korrushaaval läbi kammima, kuni jõudsid lõpuks korrusele, kus nad arvasid olevat bin Ladeni.

Ründajad kohtasid bin Ladenit näost näkku koridoris viimase magamistoa ukse juures ning kolm ameeriklast tormas talle järele.

Otsus korraldada rünnak just sel kuupaistetul maiööl võeti vastu suuresti seetõttu, et sellesse plaani oli pühendatud liiga palju Ameerika ametnikke. Kardeti, et kui informatsioon lekib ajakirjandusse, kaob bin Laden veel kümneks aastaks.

Töö anti teha SEAL Team 6-le, mis oli just naasnud Afganistanist, ütles üks ametnik. Seesama SEAL-i eliitüksus on bin Ladenit jahtinud alates 2001. aastast.

Afganistanist Jalalabadist startis viis lennumasinat, millest kolm olid suured Chinook helikopterid, mis maandusid pärast umbes 2/3 teekonna läbimist kõrbes.

Kahe helikopteri Black Hawk pardal oli 23 SEAL-i võitlejat, tõlk ja koer nimega Cairo. 19 eriüksuslast pidi sisenema bin Ladeni majja ning kolm neist ta üles leidma.

Chinookide pardal oli igaks juhuks veel 24 SEAL-i meest.

Black Hawkid olid spetsiaalselt ümber ehitatud, et summutada sabarootori ja mootori heli, teatas kaks ametnikku. Radarile nähtamatuks tegeva materjali kaal tähendas seda, et pardale võetavate inimeste ja varustuse kaal oli välja arvestatud grammi täpsusega, sealhulgas ilmastikku arvesse võttes. Öö oli aga kuumem kui oli oodata.

Black Hawkid pidid eriüksuslased maha panema ja lahkuma kahe minutiga. Loodeti, et kohalikud peavad neid pakistanlasteks, kes külastavad lähedal asuvat sõjaväeakadeemiat.

Üks Black Hawk pidi kompleksi kohale hõljuma jääma ja eriüksuslased pidid sealt köitega alla hoovi laskuma.

Teine pidi hoone katuse kohale hõljuma jääma ja laskma osa võitlejaid sinna. Seejärel laskma ülejäänud eriüksuslased, tõlgi ja koera välja väljapoole maja, et püüda kinni igaüks, kes üritab põgeneda, ja hoiatada Pakistani vägede võimaliku lähenemise eest.

Kaks SEAL-i meeskonda pidid hakkama teineteisele vastu liikuma, rünnates korraga alt ja ülevalt, summutatud relvadega, et tagada üllatusmoment. Maja oleks vallutatud mõne minutiga, nagu oli tehtud lugematuid kordi kahes treeningu jaoks ehitatud hoone mudelis.

Plaan nurjus, kui esimene kopter üritas kompleksi kohale hõljuma jääda. Black Hawk kaotas kuumas õhus juhitavuse ja piloot oli sunnitud maanduma. Kopteri saba koos rootoriga takerdus aga seejuures krunti ümbritseva 3,6 meetri kõrguse müüri külge. Piloot kukutas kiiresti kopteri nina vastu maad, et masin ümber ei läheks.

Teine kopter isegi ei proovinud hõljuma jääda ja maandus kompleksist väljaspool.

Üllatusmoment oli kadunud, aga ka selleks oldi valmis. Teed tehti omale lõhkeainega läbi seinte ja uste läbi kolmekordse maja ülespoole. Üks majas olnud mees tulistas nende pihta.

Kui kolm SEAL-i võitlejat kolmandale korrusele jõudsid, nägid nad bin Ladenit seismas koridori lõpus. Ameeriklased tundsid ta kohe ära.

Ka bin Laden nägi neid ja põikas oma tuppa.

Eriüksuslased arvasid, et ta läks relva järele ning üks neist tormas samuti tuppa, kirjeldasid ametnikud.

Bin Ladeni ees oli kaks naist, kes karjusid ja püüdsid teda kaitsta, ütlesid ametnikud. Esimene eriüksuslane haaras naistest kinni ja lükkas neid väljapoole, kartes, et nad võivad kanda pommiveste.

Tagapool olnud eriüksuslane avas bin Ladeni pihta tule, lastes ühe kuuli rinda ja teise pähe.

Kõik oli mõne sekundiga möödas.

Valge Maja situatsiooniruumi teatati, et bin Laden on leitud. Selleks kasutati koodsõna „Geronimo“. See polnud bin Ladeni koodnimi, vaid tähendas tähte G. Missiooni iga etapp oli tähistatud tähestiku järjekorras ning „Geronimo“ tähendas, et on jõutud etappi G – bin Ladeni tapmise või vahistamiseni.

SEAL-i võitlejad alustasid surnukeha pildistamist tuvastamise jaoks. Ukse kõrvalt riiulilt leiti automaat AK-47 ja Makarovi püstol. Bin Laden polnud neid puudutanud.

Ühe ametniku sõnul kulus bin Ladenini jõudmiseks 15 minutit. Järgmised 23 minutit kulusid katkise kopteri õhkulaskmiseks.

Üks oodanud Chinookidest tuli bin Ladeni surnukeha, ründajaid purunenud kopterist ning relvi, dokumente ja muud materjali ära viima.

Kopterid lendasid tagasi Bagrami õhuväebaasi Afganistanis ning bin Ladeni surnukeha viidi ootel olnud USA mereväe laevale, et see merre matta.

Kui SEAL-i meeskond kohtus president Obamaga, ei küsinud viimane, kes bin Ladeni maha lasi. Ta lihtsalt tänas iga meeskonna liiget, teatasid ametnikud.