Venemaa suurima naftafirma Jukose 41-aastane asutaja, kelle varanduse suuruseks ajakiri Forbes hindas 15,2 miljardit dollarit, toimetati Matrosskaja Tišina vanglast Meštšanski kohtusse.

Kinniste uste taga toimunud esimesel eelistungil lükkas kohtunik asja arutamise edasi 8. juunile.

Esialgu on põhiküsimus, kas kohus lubab ühendada Hodorkovski ja Jukose teise vangistatud aktsionäri Platon Lebedevi kohtuasjad. Advokaatide hinnangul oleks kohtualuste positsioon kohtuasjade koos käsitlemisel tugevam.

“Me taotleme kohtult nende kahe asja ühist käsitlemist,” ütles Jukose jurist Henrik Padva.

Nimetatud kohtuasi pakub suurt huvi nii investoritele kui poliitikavaatlejatele, kuna usutavalt näitab see president Vladimir Putini kavatsusi teise valitsemisaja jooksul pärast märtsis võidetud presidendivalimisi.

Seni ei ole võetud sihikule muid 1990te aastate erastamise ajal muinasjutulise varanduse kokku ajanud Vene rikkaid, kui Boriss Berezovski ja Vladimir Gussinski välja arvata. Mõlemale mehele kuulusid Kremli valitsemisstiili küsimärgi alla seadmud meediafirmad ja mõlemad pagesid Venemaalt, kui Putin võimule tuli.

Vähesed analüütikud usuvad, et Venemaa politiseeritud õigussüsteem mõistab Hodorkovski õigeks.

“Hodorkovskil ei ole lootust. Ta mõistetakse süüdi ning saadetakse vangi maksimumajaks,” ütles INDEM-i analüütik Juri Korgonjuk.

Osa analüütikuid usib, et leebema stsenaariumi kohaselt saab Hodorkovski tingimisi karistuse, kui tema ja teised Jukose aktsionärid loobuvad vabatahtlikult kontrollist Jukose üle.