Kreekra rahva „ei“ järel läbirääkimistel võlausaldajate veelgi karmimatele tingimustele alistunud Tsipras on reformi- ja abiprogrammi Kreeka parlamendist seni läbi surunud vaid opositsiooni toel. Kuid kui asi puudutab peaministri usaldamist, siis võib suurte opositsioonijõudude toetusest Tsipras vaid und näha.

Kreeka suurima opositsioonierakonna Uus Demokraatia liige Makis Voridis kinnitas juba reedel, et nemad Tsiprast võimalikul hääletusel ei usalda, suurendades sellega võimalust Syriza juhitava valitsuse tagasiastumisest. Samas tsentristlik partei Potami ja vasaktsentristlik erakond PASOK, kes kumbki ei ole valitsuses, ei soovi siiski jätkuvalt öelda, kummas suunas kalduks nende hääl, tehes sellega lõpptulemuse ennustamise praegu veel keeruliseks.

Usaldushääletus toimub usutavasti pärast 20. augustit (sel kuupäeval tuleb Kreekal pankroti vältimiseks Euroopa Komisjonile tagasi maksta 3,2 miljardit eurot) ja võib päädida erakorraliste valimistega, kui peaminister ei saa kolmesajakohalises parlamendis vähemalt 120 häält. Tasub märkida, et viimase abiprogrammi poolt hääletas ajalehe The New York Times andmetel kahest koalitsioonierakonnast kokku vaid 118 liiget.

Syriza partei valjuhäälseimate lõhestajate seas on muuhulgas ka endine energeetikaminister Panagiotis Lafazanis ning rahandusminister ja Tsiprase parem käsi Giannis Varoufakis, kes astus ametist tagasi ja loobus vastutusest üllatuslikult kohe pärast referendumi tulemuste saabumist. Mõlemad hääletasid ka sarnaselt kolmandikule Syriza liikemetest möödunud nädalal parlamendis 85 miljardi euro suuruse järjekorras kolmanda abiprogrammi vastu.