„Õhurünnaku hetk… keegi ei suuda seda kirjeldada,“ rääkis Turki naaberriigis Türgis haiglavoodis AFP-le. „Ma kaotasin teadvuse. Katus kukkus mulle ja mu lastele peale. Ma mäletan, et kuulsin naise häält minult küsimas, kas ma olen elus või surnud.“

45-aastane Turki viidi reedel Türgi piirilinna Kilisi haiglasse. Sõbrad olid ta enne kodu rusude alt välja tirinud.

Ägedad lahingud Aleppo provintsis on sundinud kodudest lahkuma kümneid tuhandeid inimesi.

Alaa Najjar saabus samuti reedel Türgisse, et ravida seal õhurünnakus Aleppost põhjas Mareas saadud õlavigastust.

„See oli nagu põrgu. Me ei suutnud pommitamisi taluda. Isagi loomad ei suutnud neid taluda,“ ütles Najjar AFP-le. Tema sõnul toimus kuni neli õhurünnakut päevas. „Mul oli kassipoeg. Kui kassipoeg kuulis lennukite häält, jooksis ta otse voodi alla. Kui loomad olid nii ära hirmutatud, kuidas saavad inimesed seda taluda?“

Lääs on süüdistanud Venemaad Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastaste mõõdukate rühmituste, mitte Islamiriigi pommitamises. Süüria aktivistide sõnul on õhurünnakud tapnud tsiviilisikuid, mida Moskva on nimetanud absurdiks.

Venemaa toetus on aidanud Assadi vägedel viimastel kuudel märkimisväärset edu saavutada. Viimase pealetungiga üritatakse ümber piirata mässuliste käes olevad alad Aleppos ja lõigata läbi ühendusteed Türgiga.

Mässuliste võitleja Mohammad ületas Türgi piiri teisipäeval.

„Olukord on väga halb. Inimesed põgenevad. Vene pommitamine õhust hävitas linna täielikult,“ ütles 30-aastane Mohammad, kelle isa hukkus, kui linna tabas kuus Vene õhulööki. „Me oleme ümber piiratud venelaste poolt ühelt poolt, YPG (Süüria kurdide) poolt läänest ja Daeshi (Islamiriigi) poolt idast ning režiimi poolt teiselt poolt.“

Aleppo oli kunagi Süüria pulbitsev majanduspealinn, kus oli ka mitmeid ÜRO maailmapärandi nimekirja kuuluvaid objekte. Sõda on selle aga varemeteks muutnud ning alates 2012. aasta keskpaigast on linn olnud jagatud valitsusvägede ja mässuliste vahel.

Põgenevad süürlased on juba mitmeid päevi kogunenud Bab al-Salama piiripunkti juurde Süüria poolel, mille vastas asuv Türgi Öncüpınari piiripunkt on suletud.

Türgi võimude sõnul on piiripunkt avatud hädaolukordadeks, näiteks haavatute nagu Turki ja Najjar evakueerimiseks.

Turki sõnul on tema tütrel Raghadil ja pojal Mussal koljumurrud, mis vajavad operatsioone.

Turki küsis nelja-aastaselt Mussalt, kes neid ründas. „Bashari õhurünnakud,“ vastas poiss.

Turki sarjas rahvusvahelist kogukonda tegevusetuse pärast Süürias ja mõistis hukka Venemaa presidendi Vladimir Putini pommitamiskampaania pärast.

„Ei ole mingit rahvusvahelist kogukonda, mingit ÜRO-d, mingit Genfi. Valitsusvälised organisatsioonid on lihtsalt vale. Julgeolekunõukogu on ka vale,“ ütles Turki.

Turki suhtub põlgusega Putini väitesse, et pommitatakse ainult Islamiriiki ja teisi džihadistide rühmitusi. Turki näitas sarkastiliselt oma lastele ja ütles: „Nemad on Daeshi liikmed, keda Putini õhurünnakud on tabanud. Nemad on Daesh. Mõrvar Putin, laste tapja.“